Dag 37: Van Vidigueira naar Mina de Sao Domingos

Door het Parque Natural do Vale de Guadiana

Vandaag een dag vol pech. Niet ernstig maar toch. Het is maandag dus vrijwel alles is gesloten. Bovendien wordt het vandaag 330 C. Een beetje te veel voor mij. Ik reis langs Moura, Serpa en Mertola en eindig op een mooie overnachtingsplek aan een mooi meer in Mina de Sao Domingos. (108 km).

Ik word vanochtend ruw uit mijn dromeland getrokken doordat drie kantonniers al om ca. 6.00 uur met drie benzinetrimmers het hoge gras op het nabijgelegen terrein beginnen weg te maaien. Ik kan het ze niet kwalijk nemen want het wordt vandaag 330 C en hoe vroeger ze beginnen met werken hoe eerder ze zich terug kunnen trekken uit de hitte.

Ik besluit om op te staan en de camper schoon te maken en vroeg te vertrekken. Het eerst stuk van de route gaat door mooie wijnvelden en later in de buurt van Moura gaan die over in olijfboomgaarden. Moura staat bekend om zijn uitstekende olijfolies. Maar net als in Nederland worden de hoogstamboomgaarden vervangen door laagstamboomgaarden. Is natuurlijk economischer maar mooier wordt het er niet van. Het is een vreemd gezicht om die kleine olijfbomen in gelid te zien staan.

In Moura wil ik wat rondlopen en het olijfmuseum bezoeken. Maar het is maandag en dan zijn vrijwel alle musea gesloten. Dus ook hier.

Mértola

Via Serpa rijd ik naar Mértola. Mértola is een beetje te vergelijken met Marvao. Ook op een hoge rots gelegen, ook heel sfeervol en vergelijkbaar charmant. Mértola is bekend om zijn Moorse cultuur. Er is een speciaal museum aan gewijd. Maar zoals ik eerder vermeldde op maandagen zijn die dingen niet open. Ik informeer nog even in een plaatselijke bar en dan blijkt dat het hele museum opgedoekt is. Rest me dus om alleen maar een beetje door dit stadje te lopen. Ook mooi.

In mijn herinnering stond gegrift dat ik even voorbij Mértola een wat langere en niet te zware wandeling kon maken. Het is nog niet zo warm voor de middag. Maar wat blijkt? Ik heb me vergist en het begin van de wandeling blijkt vele kilometers verderop te beginnen. Dus iets voor morgen. Het plannen zit me niet mee vandaag.

Parque Natural do Vale de Guadiana

Het laatste stuk van mijn route voor vandaag gaat door het mooie Parque Natural do Vale de Guadiana. Het is een mooi gebied met veel meren. Omdat het inmiddels wel heel erg warm aan het worden is besluit ik om voor mijn overnachtingsplek de oevers van een van deze meren te kiezen.

De rest van de middag half bewusteloos in de schaduw gezeten en wat gelezen. Ik ben nog niet erg gewend aan deze hoge temperaturen.

Delen met je netwerk?
(Visited 108 times, 1 visits today)