Camperreis Ierland: Dag 0 Ierland

Ierland; de voorbereiding

Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik terug ben gekomen van mijn reis naar Sardinië. Toch begint de reiskriebel weer naar boven te komen. Ik heb gisteren besloten om in het najaar een camperreis door Ierland te maken.

Reisdoel Ierland

Ook Ierland stond al langere tijd op mijn lijstje. Enthousiaste verhalen van vrienden hebben mij er van overtuigd dat een reis daarnaartoe de moeite waard is. Een vroegere collega van mij is volgens mij na een eerste vakantie in Ierland nooit meer naar een ander land op vakantie geweest. Als dat geen aanbeveling is. Zeker in het herfstig naseizoen moet het er volgens mij erg mooi zijn.  Ik ben benieuwd.

Gisteren heb ik de overtocht geboekt. Er zijn diverse mogelijkheden om vanuit Nederland, België en Frankrijk per boot naar Ierland te reizen (al dan niet met doortocht door Engeland). Ik heb er uiteindelijke voor gekozen om de rechtstreekse ferry van Cherbourg naar Rosslare vv te kiezen. Het voorkomt dat je twee ferry’s moet nemen (naar Engeland en naar Ierland) en dat je een lange autoreis door Engeland moet maken. Bovendien was het tarief van de ferry van Cherbourg naar Rosslare aanzienlijk lager dan de overige verbindingen. Wel was het lastig zoeken op internet om de meest gunstige overtocht te vinden.

Inspiratie voor de reis

Voor de planning van de reis heb ik gebruik gemaakt van de volgende reisgidsen:

  • Birgit Eder en Ueli Hintermeister. Ierland, 50 wandelingen tussen Donegal en Kerry, Wicklow en Connemara. Elmar. Delft 2016. Deze gids bevat 50 wandelingen variërend in lengte- en moeilijkheidsgraad. Bij de uitgever kun je ook de gps-tracks downloaden. Deze gids maakt deel uit van de bekende serie Rother wandelgidsen.
  • Peter Singer. Landscapes of Ireland, a countryside guide. Sunflower books. London 2010. Deze gids bevat een aantal autoroutes en wandelingen die ook hier in lengte- en moeilijkheidsgraad verschillen.
  • Susanne Tschirner. Ontdek Ierland. ANWB. Den Haag 2018. Gewoon een degelijke reisgids.
  • Ierland complete rondreis, volledig uitgewerkte autoroute, 187 highlights, 4 stadswandelingen. Deze gids is digitaal te verkrijgen op www.euroreizen.be/reisgidsen.
  • Dublin citygids, 3 unieke stadswandelingen, tips van locals, 41 highlights. Deze gids is digitaal te verkrijgen op www.euroreizen.be/reisgidsen.
  • De officiële toeristen website van Ierland: www.ireland.com/nl-nl/
  • Ik heb veel geleerd over de recente geschiedenis van Ierland en de aard van de bevolking in de documentaire van Tom Egberts: Toms Ierland

Op basis van deze informatie heb ik 14 verschillende routes gepland. Ik weet niet hoe lang deze routes in beslag zullen nemen. Dat zie ik ter plaatse wel. Eventueel kan ik de reis verkorten of verlengen. Achteraf bleek de reis 39 dagen te duren.

Delen met je netwerk?
(Visited 1.576 times, 1 visits today)