Overige gerechten
Hoewel ik thuis vrijwel altijd met veel plezier de kook-taken op mij neem, wil ik er tijdens het reizen niet veel tijd aan spenderen. Daarom kies ik voor relatief eenvoudige recepten waarvoor de ingrediënten makkelijk te krijgen zijn of mee te nemen zijn.
Hier zijn de recepten te vinden die niet tot de categorie rijstgerechten of pastagerechten behoren. Het kan dus van alles zijn. Een beetje een rommeltje dus. Maar wel lekker!
Recept voor 1 persoon
Benodigdheden:
- 2 eieren
- 20 gram geitenkaas
- 1/4 courgette
- handje hamblokjes
- scheutje melk
- handje rucola
- snufje zout/peper
- lekker met een klein scheutje honing
Bereidingswijze:
- Snijd de courgette en de ham in blokjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de courgette en de hamblokjes aan in ongeveer 3-4 minuten.
- Ondertussen snijd je wat geitenkaas in blokjes en meng je in een beker de eieren met de melk en een snufje zout en peper. Na circa 3-4 minuten voeg je het eimengsel aan de courgette en ham toe. Voeg ook wat stukjes geitenkaas toe aan het omelet.
- Bak nu het omelet totdat deze gaar is in ongeveer 5 minuten (ligt eraan hoe hoog je vuur staat). Ik vind het altijd handig om de deksel op de pan te doen, zodat de bovenkant ook goed gaart. Serveer het omeletje met wat rucola en een klein scheutje honing.
Recept voor 4 personen
Benodigdheden:
- 4 eieren
- 2 blikjes tonijn
- 4 tl mayo
- 600 gr aardappels
- 1 ui
- 1 paprika
- snufje zout/peper
- halve tl kerrie
- 1 tl peterselie
- Tip: voeg ook eens augurkjes of stukjes appel toe.
Bereidingswijze:
- Zet een pan water op, breng het water aan de kook en kook de eieren circa 8 minuten.
- Zet ondertussen nog een pan water op, schil de aardappels en kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Snijd de ui en paprika in stukjes.
- Als de aardappels en eieren gekookt zijn, snijd je deze ook in stukjes.
- De de paprika, ui en aardappels in een schaal. Voeg ook de tonijn, ei, mayo, zout, peper, peterselie en kerrie toe. Alles even goed mengen en je salade is klaar om te serveren.
Bijgerecht voor 2 personen
Benodigdheden:
- 300 gram aardappels of krieltjes
- halve ui
- halve paprika (ik gebruik 1/4 rood en 1/4 geel)
- 1 theelepel paprikapoeder
- snuf chilipoeder
- 3 eieren
- scheut kookroom
Bereidingswijze:
- Snipper het uitje en snijd de paprika in kleine stukjes.
- Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje met de paprika aan.
- Ondertussen schil je de aardappels en snijd je deze in kleine blokjes. Breng de aardappeltjes op smaak met het paprika en chilipoeder.
- Zodra het uitje wat zachter is geworden, voeg je de blokjes aardappel toe. Laat de aardappeltjes lekker meebakken totdat ze bijna gaar zijn.
- Meng in een beker de eieren met de kookroom en een snufje zout en peper. Zodra de aardappeltjes bijna gaar zijn, verdeel je het eimengsel over de aardappeltjes.
- Laat dit nu circa 8 minuten op een zacht vuurtje bakken met een deksel erop. Na ongeveer 8 minuten moet de bovenkant van de frittata zijn gestold en kun je de frittata met behulp van een bord omdraaien. Laat de frittata nu nog 5 minuten bakken totdat de onderkant mooi bruin is. Serveren met een lekkere salade en eventueel een stukje vlees.
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 250-300 gr sperziebonen
- 1 paprika
- 400 gr aardappels
- 1 rode peper (zelf gebruik ik een gedroogde rode peper)
- 1 kleine ui
- 1 tl peterselie
- snufje knoflookpoeder
- zout/peper
- circa 200 ml water
- 100 gr spekjes
Bereidingswijze:
- Bak de spekjes in een pan, zonder olie, krokant.
- Schil de aardappels en snijd de aardappels in blokjes. Giet een klein scheutje olie in een pan en bak de aardappelblokjes circa 5 minuten.
- Voeg vervolgens de sperziebonen en het water toe. Laat dit nu circa 10-15 minuten pruttelen totdat het vocht is verdampt.
- Ondertussen snipper je een uitje en snijd je de paprika en rode peper in stukjes. Als het vocht is verdampt, voeg je de ui, paprika, rode peper en de kruiden toe. Bak dit ongeveer 2-3 minuten mee.
- Warm dan nog even de spekjes mee en klaar!
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 1/4 – 1/2 courgette
- 4/5 aardappels (voorgekookt)
- halve paprika
- 150 gram gehakt
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 2 eetlepels yoghurt
- snufje zout en peper
- gehaktkruiden
Bereidingswijze:
- Kook de aardappels gaar in circa 15-18 minuten.
- Snijd de paprika en courgette in stukjes. Breng het geheel op smaak met een theelepel gehaktkruiden.
- Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt rul. Haal het gehakt uit de pan. Voeg eventueel nog een klein beetje extra olie toe. B
- Bak vervolgens de courgette met de paprika, kerriepoeder en het paprikapoeder.
- Na circa 3-4 minuten voeg je de stukjes gekookte aardappel toe.
- Laat het geheel ongeveer 2-3 minuten bakken.
- Voeg vervolgens je het gebakken gehakt en een snufje zout en peper toe.
- Als allerlaatste voeg je de yoghurt toe. Meng het geheel goed door elkaar en klaar is je gehaktpannetje.
Benodigdheden:
- 4-6 wraps
- tomatenpuree
- geraspte kaas
- andere lekkere ingrediënten zoals Italiaanse kruiden, pesto, mozzarella, cherrytomaatjes, ui, paprika, hamreepjes enz.
Bereidingswijze:
- Begin met het voorverwarmen van je oven op 230 graden.
- Pizza wrap 1. Smeer de wraps in met tomatenpuree. Snijd de mozzarella, ui en cherrytomaatjes in stukjes. Verdeel wat mozzarella, pesto, ui, Italiaanse kruiden en cherrytomaatjes over de wraps. Zet de pizza wraps circa 5 minuten in de oven. Serveren met een salade.
- Pizza wrap 2. Smeer de wraps in met tomatenpuree. Beleg de wraps met hamreepjes, uienringen, stukjes paprika, snufje chilipoeder en Italiaanse kruiden. Zet de pizza wraps circa 5 minuten in de oven. Serveren met een salade.
Tip: gebruik in plaats van tomatenpuree ook eens tomatensaus.
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- circa 100 gr sperziebonen
- 2-4 eieren
- 1 blikje tonijn (160 gr)
- 1 zak rucola of ijsbergsla
- 1 kleine rode ui
- halve komkommer
- 2 tl mosterd
- 2 tl honing
- snufje zout en peper
- evt. krieltjes
Bereidingswijze:
- Kook de sperziebonen en de eieren (in aparte pannen) circa 8 minuten.
- Snijd de rode ui in dunne ringen en de komkommer in stukjes.
- Laat de tonijn uitlekken.
- Meng in een bakje de mosterd met de honing.
- Doe de sla/rucola, de ui, tonijn en komkommer in een grote kom en meng door elkaar.
- Spoel de sperziebonen en de eieren koud.
- Pel de eieren en snijd in tweeën.
- Voeg de sperziebonen, de eieren en de dressing toe aan de salade en meng door elkaar. Lekker met wat brood erbij.
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 400-500 gr krieltjes
- 75 gr gerookte sockeye zalm
- 2 bosuien
- 2 eieren
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el mayonaise
- verse bieslook
- 2 augurken
- snufje zout en peper
Bereidingswijze:
- Maak de krieltjes schoon en snijd grote krieltjes eventueel doormidden. Kook de krieltjes circa 10 minuten in een grote pan met water en een snufje zout.
- Zet nog een pan met water op en kook de eieren in circa 8 minuten hard.
- Snijd vervolgens de eieren, bosuien, augurken, bieslook en de sockeye zalm in stukjes.
- Meng in een bakje de Griekse yoghurt, mayonaise, wat verse bieslook en een snufje zout en peper.
- Meng in een grote kom de krieltjes, gerookte sockeye zalm, bosuien, gekookte eieren en de dressing.
- Maak de aardappelsalade met zalm af met een snufje zout en peper.
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 50 gr. pijnboompitten
- 500 gr. biefstuk
- 100 ml. olijfolie extra vergine
- 25 ml. balsamicoazijn
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 150 gr. rucola
- 6 zongedroogde tomaten op olie in reepjes
- 100 gr. Parmezaanse kaas
- Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan goudbruin en houd apart.
- Dep de biefstukken droog met keukenpapier en bestrijk ze dun met olijfolie.
- Meng de rest van de olijfolie met de balsamicoazijn, knoflook, (zee)zout en peper tot een dressing.
- Verhit een grillpan en rooster hierin de biefstukken 2-3 minuten per kant. Laat het vlees circa 2 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verwarm de dressing tot lauwwarm.
- Verdeel de rucola en tomatenreepjes over borden. Snijd de biefstukken in reepjes. Haal de reepjes vlees door de lauwwarme dressing en meng ze met de rucola.
- Schaaf de kaas in snippers en verdeel met de pijnboompitten over het vlees.
Benodigdheden:
- 1 kip of 600 gram vis (zalm, kabeljauw, lotte of andere vaste vis)
- 5 vastkokende aardappelen (1 voor de pot + 1 per persoon)
- handvol verse peterselie
- 2 selderstengels
- 2 wortels
- 1 preistronk
- 2 liter bouillon
- kippenbouillon, groentebouillon of visbouillon. Kies afhankelijk van je smaak en van je basisingrediënt
- 4 deciliters room (hou 1 deciliter afzonderlijk)
- 2 eieren (enkel het eigeel)
Bereidingswijze:
- Warm de bouillon op en gaar de kip of vis (ongeveer 20 minuten)
- Leg de vis of kip opzij
- Schil en snij de aardappelen in grote stukken
- Snij de prei, selder en wortelen in julienne (fijne reepjes)
- Stoof de groenten aan in boter
- Giet de bouillon en 3 deciliter room bij de groenten en aardappels en laat 15 minuutjes zachtjes garen.
- Afkruiden met peper en zout naar wens
- Laat de kip verder meegaren met de groentjes en de aardappels of houdt de vis warm en voeg hem op het laatste moment toe
- Voor de afwerking nemen we de resterende room en de eierdooiers (eigeel). roer de room door de dooiers om een liaison te vormen. Neem nu de waterzooi van het vuur en meng de liaison erdoor. Strooi als laatste fijngesneden peterselie over de waterzooi. Serveren doen we in diepe borden of soepborden. Werveer met mosterd en eventueel brood
Recept voor 2 personen
Benodigdheden:
- 100 gram sperziebonen
- 100 gram sugarsnaps
- 100 gram diepvriesdoperwten (ontdooid)
- 2 eetlepels olie
- 200 gram beenham
- 1 snee witbrood
- 50 gram spinazie
- 25 gram hazelnoten of walnoten (licht geroosterd)
- 1 bosje munt
- 1 bosje basilicum
- 1 theelepel scherpe mosterd
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 3 eetlepels milde olijfolie
Bereidingswijze:
- Blancheer de sperziebonen 2-3 minuten in kokend water met zout tot ze beetgaar zijn. Schep ze uit de pan en leg in koud water.
- Blancheer de sugarsnaps en erwten 1 minuut. Schep ze uit de pan en leg ze bij de sperziebonen in het water.
- Giet deze groenten af en laat goed uitlekken.
- Klop de mosterd met de azijn los en giet de olie er langzaam bij tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ham knapperig. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Snijd het brood in blokjes en bak in het bakvet van de ham om en om krokant en goudbruin. Voeg eventueel een beetje extra olie toe.
- Schud de geblancheerde groenten, spinazie en noten in een grote kom om met de dressing, munt en basilicum. Garneer de boontjessalade met de knapperige ham en croutons.
Leave a Comment