Camperreis Portugal. Dag 0 Portugal; de voorbereiding

Portugal; de voorbereiding

Met grote onzekerheid over de oorlog in Europa en onze Corona-toekomst ben ik toch maar weer begonnen om een volgende reis voor te bereiden. Het was de keuze tussen Sicilië en Portugal. Het is tenslotte Portugal geworden.

Reisdoel Portugal

Portugal ken ik nog niet. Ik heb de grens met nog geen meter ooit overschreden en ik kan me zelfs niet herinneren dat ik er ooit met een vlucht overheen gevlogen heb. Nu wil ik dan toch eens eindelijk Portugal bereizen. Er zijn daar tal van redenen voor.

In de eerste plaats is daar natuurlijk het mooie klimaat, vooral in het voorjaar. Daarnaast vind ik het interessant om iets meer te leren over de vermenging van de Christelijke en Moorse cultuur. En dan is er nog zoiets vaags als de volksaard van de Portugezen: een mooi klinkende taal (ook al spreek ik geen woord Portugees), het melancholieke gevoel van de Saudade die zo mooi in de Fado naar voren komt, een muziek die mij zeer na staat.

Tenslotte heb ik ook veel bewondering voor de Portugezen, over de wijze waarop ze in 1974 geweldloos het bewind van Salazar omver wisten te gooien gedurende de Anjer revolutie. Niet alleen het eigen belang was een belangrijke drijfveer voor de Anjerrevolutie. Ook het koloniaal beleid dat destijds  door de junta werd gevoerd in de vele Portugese koloniën was een belangrijke aanzet tot de revolutie. De Portugezen hebben zich daarna manmoedig en succesvol door diverse economische crisissen weten heen te slaan. En ook al zijn ze er nog niet er zijn veel aspecten te onderkennen waardoor Portugal voor mij een mooi voorbeeld is van een ondernemende stabiele en springlevende jonge democratie waar het neoliberalisme nog niet de overhand heeft gekregen  maar de sociaal democratie nog springlevend is.

Inspiratie voor de reis

Voor de planning van de reis heb ik gebruik gemaakt van de volgende reisgidsen:

  • Jürgen Strohmaier. Portugal. ANWB. Den Haag 2017. Gewoon een degelijke gids
  • Mike en Loes Bisschops. Met de camper door Portugal, van Noord naar Zuid met Lissabon, Porto, rondje Douro en de Algarve. Travelscript 2019. Beknopte gids die is ingedeeld naar de voorgestelde routes. Beperkt zich tot de hoogtepunten en bevat dus weinig verrassingen.
  • Portugal complete rondreis, 5 uitgebreide regio’s, 89 hightlights, 4 stadswandelingen, tips van locals. Deze gids is digitaal voor slechts 10 Euro te verkrijgen op www.euroreizen.be/reisgidsen. Goede beknopte reisgids. Helaas biedt deze uitgave, in tegenstelling tot veel andere reisgidsen van deze uitgever, geen complete reisroutes.
  • De officiële toeristen website van Portugal: www.visitportugal.com. Een niet zo heel mooie en weinig dynamische website over Portugal maar de informatie lijkt mij compleet te zijn.

Op basis van deze informatie heb ik 22 routes uitgestippeld die verdeeld zijn over Noord-, Midden- en Zuid-Portugal. Geschat aantal kilometers: 3.500 (exclusief heen- en terugreis). Dat is waarschijnlijk veel te veel voor de ca. 8 weken die ik er voor uit wil trekken. Ter plekke moet ik maar naar bevinding handelen.

Uitgesteld plan

Ik wilde aanvankelijk begin maart vertrekken maar er is een kink in de kabel gekomen omdat mijn vroegere werkgever mij vroeg om enkele onderzoeksgroepen te begeleiden in het 6-jaarlijkse visitatieproces van het onderzoek. Ja, ja, de oudjes zijn nog steeds in trek ook al zijn ze 72 jaar oud. Maar ik doe het graag want de opdracht lijkt me te interessant om hem af te wijzen. Bovendien ben ik geïnteresseerd in het domeinkennisgebied dat voor een groot gedeelte betrekking heeft op circulaire economie en gebouwde omgeving. En ook niet onbelangrijk: het lijkt mij een leuke en ambitieuze groep mensen om mee samen te werken.

Gedurende de periode van begin februari tot half maart moet er wel heel veel werk verzet worden. Vervolgens is het rustiger tot half mei. Daarna volgt er weer een piek in de werkzaamheden die geleidelijk weer afneemt tot december wanneer de visitatie voltooid is. Een en ander houdt wel in dat ik ongeveer drie weken later zal vertrekken dan oorspronkelijk gepland, dus in de tweede helft van maart.

Delen met je netwerk?
(Visited 1.349 times, 1 visits today)