Sicilië

Reisdoel Sicilië

Het voorjaar van 2023 zal mij naar Sicilië brengen. Het is een al lang gekoesterde wens om dit eiland te bezoeken. Ik zal ongeveer twee maanden onderweg zijn. Vertrek is voorzien rond eind maart. Vanaf dat tijdstip zijn er weer dagelijkse blogberichten te verwachten.

De voorbereiding

Het is al weer bijna een jaar geleden dat ik de laatste lange reis heb ondernomen naar Portugal. In het najaar van 2022 kon ik niet op reis gaan omdat een tijdelijk project mij van de straat hield. Ik heb vijf onderzoeksgroepen voorbereid op hun 6-jaarlijkse visitatie en een eerste schets ontwikkeld met de lectoren over toekomstige samenwerkingsprojecten. Het was een interessant traject en het visitatiepanel was vol lof over wat de onderzoeksgroepen de laatste 6 jaar gerealiseerd hebben rond de thema’s gebiedsontwikkeling, circulariteit en ICT. Zelf heeft  dit project mij veel inzicht verschaft over de duurzame wijze waarop stedelijke ontwikkeling m.b.v. nieuwe materialen gestalte kan krijgen.

Maar dit voorjaar heb ik de agenda geblokkeerd om weer een langere reis te ondernemen. Ik wilde al geruime tijd Sicilië bezoeken en dit jaar moet het er maar van komen. Voorafgaand aan mijn voorjaarsreis zal ik ook nog een twee weken durend bezoek brengen aan mijn zuster, zwager en nicht die in Vermont, in het noordoosten van de Verenigde Staten wonen en die ik al bijna vijf jaar niet gezien heb. Maar omdat ik niet per camper reisde zal dit bezoek geen deel uitmaken van dit blog.

Inspiratie voor de reis

Degenen die mijn blogs al langere tijd volgen weten dat ik voor mijn reizen vaak gebruik maak van een aantal reisgidsen die mij veel informatie verschaffen. De reis die ik van te voren plan stel ik o.a. samen op basis van de volgende gidsen:

  • Caterina Mesina. Ontdek Sicilië. ANWB. Den Haag, 2016. Zeer degelijke reisgidsen met veel informatie over steden en dorpen. ANWB Ontdek reisgids Sicilie
  • Sicilië complete rondreis, 93 highlights, tips van locals, 4 stadswandelingen en 10 dagroutes. Deze gids is digitaal voor slechts 10 Euro te verkrijgen. Een verkorte versie is gratis beschikbaar. Reisgidsen Italië Euroreizen. Goede beknopte degelijke reisgids.
  • Dorothee Sänger en Michael Gahr. Sicilië en de Eolische eilanden, 57 wandelingen. Uitgeverij Elmar b.v. Delft. 2015. Wandelingen die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Na aankoop van de gids kun je de GPX-codes van de wandelingen downloaden. Rother Wandelgidsen Sicilië, 
  • Peter Amann. Ladscapes of Sicily, a country guide. London. 2019. In deze gids worden 8 autoroutes beschreven en 41 wandelingen. De gidsen zijn als boek te bestellen maar je kunt ook een digitale versie downloaden. De wandelkaarten zijn eveneens te downloaden. Sunflower Books Sicilië.
  • Visit Sicily. Website van het Siciliaans Verkeersbureau met tal van suggesties per thema en kaarten waarop je die suggesties kunt terugvinden. De site heeft mij zeer geholpen bij de planning van de routes. Nadeel van deze site is dat de organisatie sommige steden, dorpen en gebieden wil promoten die dat volgens mij niet echt waard zijn.
  • Giovanni Francesio, Fabrizio Ardito en Cristina Gambaro. Sicilië. Uitgeverij Unieboek. Houten. 2018. Capitool Reisgidsen. Mooi uitgegeven reisgidsenserie met veel illustraties. Informatie is wat aan de beknopte kant.

De reis, de routes, de wandelingen en te bezoeken plaatsen

Aan de hand van de hiervoor genoemde reisgidsen en overige informatie heb ik 8 autoroutes samengesteld die mij over vrijwel het hele eiland leiden. Ik heb voor de hele reis ruim 2 maanden uitgetrokken (april t.m. juni). Nog vroeg genoeg om de grote vakantiedrukte te ontlopen en laat genoeg om van het ongetwijfeld mooie voorjaarsweer te genieten.

Ik heb geen idee hoe lang de uitgezette 8 autoroutes in beslag gaan nemen. Het zou me niet verbazen als de ene route in slechts enkele dagen voltooid zal worden terwijl de andere route wellicht weken in beslag zal nemen. Dat hangt ook erg af van de wandelingen en de plaatsen die ik wil bezoeken. Ik heb bijna 100 van deze locaties ingepland maar het is uiteraard een illusie om die allemaal te realiseren.

Omdat ik er een gruwelijke hekel aan heb om tijdens de reis nog veel tijd te verliezen om zaken uit te zoeken heb ik alle routes, wandelingen en te bezoeken plaatsen in mijn navigatiesystemen opgenomen zodat ik maar de aan/uit knop van die systemen hoef aan te zetten om het volgende traject te zien. Er is uiteraard geen dwang om al het geplande ook uit te voeren. Ik kan ter plekke besluiten om de activiteiten wel of niet te ondernemen.

Mijn nieuwe reisgenoot

Sinds het voorjaar van 2022 hebben wij, nu we niet meer fulltime werken, eindelijk een hond in huis genomen: Luna, een Golden Retriever. Een en al liefde en vrolijkheid. Ik wil haar graag meenemen op deze reis. Ze is nu voldoende gewend en (bijna) altijd gehoorzaam. Ook al heeft ze tijdens het opvoed- en zindelijkheidsproces wel de nodige ravage aangericht: vaatdoekjes, pannensponsjes, plinten, pantoffels, sokken, petjes, tafelpoten, vloerkleden, pennen enz. het waren allemaal voorwerpen waarop ze graag haar bijtkunst wilde tonen. Maar alles is nu in rustiger vaarwater gekomen. Autorijden vindt ze in het algemeen leuk.

Eerste blogbericht van deze reis

Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat ik omstreeks eind maart zal vertrekken. Tot dat tijdstip zijn geen blogberichten te verwachten. Even geduld dus tot eind maart.

Delen met je netwerk?
(Visited 250 times, 1 visits today)