Camperreis Ierland: Dag 21: Van Creagha naar Lough Inagh

Door de Connemara

Vandaag reis ik door de Connemara. Ik bezoek eerst het leuke vissersplaatsje Roundstone en moet daar van een visser een heel verhaal aanhoren over de beperkende maatregelen van de EU voor de visserij. Dan rijd ik door naar Clifden de belangrijkste plaats van de Connemara. Weer een leuke stad waar ik gelukkig mijn gebroken telefoonkabel kan vervangen. Een mooie kustweg brengt me uiteindelijk in het Connemara National Park waar ik met mooi weer een wandeling maak. Tenslotte rijd ik door naar de bijzondere Kylemore Abbey en daarna rijd ik nog een paar kilometer naar Lough Inagh waar ik een overnachtingsplaats vind aan de rand van het meer. (87 km).

Roundstone en de visserij

Ik rijd vanochtend eerst verder naar het westen en moet daarvoor eerst door een kaal en ruig gebied reizen.

Ook hier weer veel meren. Later kom ik door een mooi bebost gebied. Het weer is inmiddels aanzienlijk beter geworden en dat levert me nog een bonus op ook: een regenboog in het merengebied.

Roundstone

Na enkele kilometers beland ik in Roundstone. Een leuk vissersplaatsje dat inmiddels ook veel inkomsten verwerft door het toenemende toerisme.

In het haventje word ik begroet door een visser en al spoedig zijn we in gesprek. Zijn boot ondergaat een reparatie maar de reparateur kan nu even zelf zijn gang gaan. Na de plichtplegingen van uit welk land je komt en wat je al van Ierland gezien hebt, vraag ik hem of hij al lang in de visserij  zit. Zijn hele leven.

Hij vist voornamelijk op krab en nog een onverstaanbare soort. Maar het is allemaal niks tegenwoordig. Mensen willen niet meer werken. Er zijn te veel hoogopgeleide mensen die in een makkelijke bureaustoel de touwtjes in handen nemen zonder al te veel kennis van zaken te hebben. Hij noemt ze de ‘clipboard people’. En ze maken de visserij kapot. Logisch dat mensen niet meer het harde werk in de visserij willen doen als ze voor een hoger salaris een gerieflijke ‘clipboard manager’ kunnen zijn.

Hij zelf is er niet vies van om risico te nemen. Onlangs heeft hij een nieuwe grotere boot gekocht maar het viel niet mee om de financiering bij de bank los te krijgen. Ook die banken zien de moeilijkheden waarmee de vissers moeten leven en hun onzekere toekomst. En met een onzekere toekomst is het lastiger om financiering los te krijgen. Ook allemaal ‘clipboard managers’.

Hij vindt dat Ierland veel aan de EU te danken heeft maar de visserij wordt kapot gemaakt. Al het beleid in Ierland is gericht op nieuwe banen die gemaakt moeten worden door buitenlandse bedrijven.

Ik vraag hem of hij dan liever met de brexit mee had gedaan. Maar ook daar is hij overduidelijk in: de Britten geloven te veel in hun oude glorie en baseren daar hun beleid op. Die tijd komt niet meer terug. Dan toch maar liever bij de EU en wellicht kunnen we de heren uiteindelijk op andere gedachten brengen.

Maar we moeten niet vergeten dat we de handen uit de mouwen moeten steken. Geen formuliertjes invullen. We hebben vissers nodig, bouwvakkers, loodgieters enz. Die zijn er bijna niet meer.

Hij wordt geroepen door de reparateur en hij moet naar hem toegaan. Hij wenst me nog een goede reis. Ik was te laf om te bekennen dat ik ook zo een ‘clipboard manager’ ben geweest ook al heb ik de laatste jaren in mijn werkzaam leven er alles aan gedaan om onnodig papierwerk te schrappen. En ik kan je zeggen dat dat heel wat was en dat de vernietiging ervan voor veel opluchting zorgde.

Was het nu Lindbergh of Alcock en Whitten?

Ik rijd verder door en kom langs prachtige stranden en zee-uitzichten.

Bij een van die uitkijkpunten staat er een groot (afschuwelijk) monument ter nagedachtenis aan ene Alcock en Whitten die volgens de tekst bij het monument de eerste piloten waren die rechtstreeks van Amerika naar Europa zijn gevlogen in 1919. Hè?! Ik dacht toch te weten dat dat Lindbergh was. Door wie worden we nu voor de gek gehouden? Het internet laat overtuigend zien dat Alcock en Whitten de eersten waren die de trans-Atlantische vlucht over de oceaan gemaakt hebben. Lindbergh heeft dat meerdere keren erkend. Kwestie van marketing?

De volgende stop betreft het Nationaal Park van de Connemara. Het is inmiddels heel mooi weer geworden en niets verhindert me om hier een geplande wandeling te ondernemen. De wandeling gaat door agrarisch gebied en kaal natuurgebied. D.w.z. zonder veel bomengroei. Het was een aardige wandeling maar ik ben er ook niet verrukt over.

Kylemore Abbey

De laatste activiteit voor vandaag betreft een bezoek aan Kylemore Abbey. Een kasteel met een bijzonder verleden.

Het kasteel dat aan de abbey ten grondslag lag is gebouwd in het begin van de 19e eeuw door Mitchell Henry. Hij bouwde het als huwelijksgeschenk aan zijn vrouw en deed er ook nog even een kerk bij. Hij is bekend geworden als parlementslid in Londen die ijverde voor onafhankelijkheid voor Ierland. Daarnaast heeft hij wellicht nog meer bekendheid gekregen door zijn vernieuwingen in de landbouw en veeteelt.

Zijn vrouw heeft niet lang mogen genieten van het landhuis omdat ze al op 45 jarige leeftijd in Caïro overleden is. Begin 20e eeuw is het huis gekocht door een andere adellijke familie voor 36.000 pond. Een bedrag waar je nu nog niet de kleinste ruïne voor kunt kopen. Ook de nieuwe eigenaren mochten er niet lang van genieten omdat ze failliet gingen. Daarna gebeurde er iets eigenaardigs en kwam het huis in handen van Benedictijner nonnen die gevlucht waren voor de eerste wereldoorlog.

Zij waren bekend met Ierland omdat ze in Ieper veel slachtoffers van de anti-Roomse Engelse regering opgenomen hadden. Zij leefden in Ierland een strikt religieus leven (Ora et Labora) maar stichtten ook een bekend staand meisjesinternaat dat tot 2010 leerlingen intern had. Nog steeds worden er rondleidingen verzorgd door oud-leerlingen van het internaat.

Overnachten aan Lough Inagh

Ik verlaat rond 17.00 uur dit bijzondere huis en vind al spoedig een overnachtingsplek. Weer aan een meer; hetzelfde meer als gisteren maar een andere locatie.

Morgen wordt het iets minder mooi weer. In de ochtend blijft het evenwel droog en vlak bij mijn overnachtingsplaats begint een wandeling van ongeveer 12 km. Dat moet te halen zijn als ik vroeg vertrek. Daarna even rust want ik merk aan vandaag dat het programma behoorlijk gevuld was.

Delen met je netwerk?
(Visited 144 times, 1 visits today)