Camperreis Ierland: Dag 22: Van Lough Inagh naar Aasleagh Falls

Regen, regen, regen

De voornemens stel ik bij. Geen wandeling of iets anders langdurigs in de buitenlucht vanwege de aanhoudende regen. Ik rijd eerst naar Leenaun waar ik het zeer informatieve Sheep- en Woolcentre bezoek. Daarna dwars door de Connemara naar Cong gereden. Ondanks de regen is het een mooie rit. Tenslotte rijd ik door naar het begin van route 10 die begint bij een lage waterval. Daar, weer aan een meer, mijn overnachtingsplek gevonden. (91 km)

Het barre klimaat

De weersverwachting van gisteren wordt niet waargemaakt. Gisteren was er nog droog weer voorspeld in de ochtend maar dat heeft de moeder natuur niet waar kunnen maken. De hele dag regen en niet zo een beetje ook. Onderweg sprak ik een Engelse stel uit de Midlands die toch ook wel wat gewend zijn qua regen, maar zij klaagden ook steen en been over dit weer. Een poging van mijn kant om ook de schoonheid van een beneveld en grijs landschap te benadrukken werkte bij de vrouw goed maar de man keek me aan of ik niet goed snik was.

De nacht was ook niet bepaald regenvrij. Zelfs de schapen vonden het wel welletjes zo. Ze kwamen aan de luwtezijde van de camper staan waar ze zich om beurten de huid schuurden tegen de ruwe uitsteeksels van het gat dat in de stijl was geslagen een paar dagen geleden. Een poging om ze op de foto te zetten mislukte volledig want ze stoven weg. Het valt me trouwens op dat de schapen hier, als ze over de weg lopen, geen enkele poging doen om weg te lopen voor een auto. Maar zodra ze een mens zien, rennen ze snel weg. Dat zegt waarschijnlijk veel over de aard van de mensheid.

Het Sheep- en Woolcentre Leenaun

Het Sheep- en Woolcentre in Leenaun is zeer de moeite waard. Ik heb het idee dat het opgezet is door een collectief die milieubewustzijn hoog in het vaandel draagt. Er is een café met fairtrade koffie en thee en cakes van eigen huis. Er is eveneens een winkel met wolproducten en nog wat toeristisch spul. En tenslotte is er nog een demonstratieruimte die je van alles laat zien over de wolindustrie.

De man die twee Françaises en mij uitgebreid uitleg gaf, was vroeger arbeider in de machinebouw. Toen hij daar genoeg van had en met zijn vrouw met enig succes verantwoorde toeristische producten verkocht sloot hij zich aan bij dit collectief en is zich gaan verdiepen in alles wat met wol te maken heeft. Veel achtergrondinformatie verzamelen, zelf wol spinnen, zelf wollen producten weven en breien en zelf wol kleuren.

 

Twee soorten wol

Hij laat ons twee voorbeelden van schapen zien. De schapen die je hier veel langs de weg ziet lopen en die weinig zorg nodig hebben en de puur witte schapen.

De eerste groep redt zichzelf in de natuur en schrikt er niet voor terug om hoog in de kruidenvelden van de heuvels te grazen. De wol die ze produceren is niet van de beste kwaliteit en brengt dan ook maar ca. 25 eurocent per kilo op. Die wol wordt voor 80% naar Zuidoost-Azië geëxporteerd voor de goedkope kleding maar wordt met name gebruikt voor vulling van allerlei producten. Daarentegen brengt het vlees van dit soort schapen veel geld op. Door het begrazen van de kruidige velden heeft het vlees een aparte en veel gevraagde smaak.

De witte wol van de witte schapen wordt eigenlijk allen maar gebruikt voor het maken van kwaliteitskleding. Deze wol brengt veel meer geld op: 1,50 Euro per kilo.

Hij demonstreert het een en ander aan vele soorten spinnewielen en weefgetouwen en het is verbluffend om te zien wat er allemaal mee mogelijk is.

Door de Connemara

Twee uur later rijd ik weer verder over een smalle weg door de Connemara heen. Zoals gezegd: het regent voortdurend maar op de een of andere manier past het ook wel bij dit landschap. Mooi zijn de vergezichten over meren en bergen waarbij de kleur van het landschap dichtbij donkergrijs is maar hoe verder weg je kijkt hoe lichter grijs de kleur wordt. Ik probeer het met de camera te pakken maar dat lukt maar matig.

Het landschap verandert vaak. Het varieert van veengebieden waar nog veen gestoken wordt voor verwarming tot kleine bosgebieden. In hun niet te kraken optimisme hebben de Ieren hier nog veenblokken te drogen neergelegd.

Dan verandert het veengebied in kleine bosgebieden met veel meren.

Cong en de Augustijner abdij

Uiteindelijk kom ik bij Cong aan. Een klein charmant toeristenplaatsje dat bekend staat om de restanten van Cong Abbey.

Het is een Augustijner abdij uit de 13e eeuw en het is in Ierland een van de beste voorbeelden van vroeg gotische architectuur ook al zijn er ook nog elementen te herkennen uit de romaanse architectuur. Het moet een grote abdij geweest zijn niet te oordelen naar de omvang van de kerk maar naar de grootte van de kloostergang. Ook dit klooster is zoals zo vele kloosters in Ierland slachtoffer geweest van veel religieus geweld.

De ruïne is niet meer te gebruiken als kerk. Daarom is er tegen dit jong gotische klooster een nieuwe kerk aangebouwd. Ik ken vele voorbeelden in Frankrijk, Italië en Spanje waar het samengaan van historie en moderniteit goed gelukt is. Maar hier is er werkelijk onbeschaamd een potje van gemaakt. Een wangedrocht van een kerk waar de architect zich eeuwig voor moet schamen. Hoe pretentieus moet je zijn om dit voor elkaar te krijgen.

De watervallen van Aasleagh

Ik rijd tenslotte door naar het begin van route 10 die door Mayo County gaat. Een lage waterval met een wild stromende rivier vormt dit begin.

Ondanks de regen toch maar weer geprobeerd om er wat foto’s van te maken. Het is inmiddels bijna 18.00 uur geworden en vlak bij de waterval vind ik mijn overnachtingsplek wederom aan de rand van een meer met uitzicht op Leenaun.

Uitgebreid koken en goede wijn als troost voor het slechte weer. Donderdag en vrijdag moet ik nog even de tanden op elkaar zetten want er wordt nog meer regen voorspeld dan vandaag. Ik snap echter niet hoe dat nog meer kan zijn dan vandaag. Ik ga het zien. Zaterdag wordt het beter en er wordt een week beloofd waar iedere dag de weerbeoordeling 7 punten krijgt. Ik twijfel echter. Die beloftes heb ik meer gezien om ze vervolgens niet gerealiseerd zien te worden.

Delen met je netwerk?
(Visited 107 times, 1 visits today)