Dag 2: van Cherbourg naar Tintern Abbey

De eerste dag in Ierland

Vrijwel de gehele dag heb ik doorgebracht op de ferry van Cherbourg naar Rosslare. Laat in de middag kom ik er aan en rijd ik door naar Tintern Abbey waar ik een korte wandeling door de ‘walled garden’ maak.

Een zonnige overtocht

De overtocht van Cherbourg naar Rosslare neemt ongeveer 19 uur in beslag. Ik begin de nacht op de gereserveerde vliegtuigstoel maar kom er al snel achter dat die stoel keihard is en niet in veel standen in te stellen is. Bovendien is de ruimte waar de stoelen opgesteld staan gesitueerd vlak boven de motoren van het schip. Behoorlijk veel lawaai dus. Al snel kom ik er achter dat het veel comfortabeler is om de stoel op te geven en een ligplek te vinden op een van de vele zachte banken die over het gehele schip verspreid staan. Dus toch nog een paar uur slaap gehad.

De volgende dag al vroeg wakker. Na een ontbijt bestaande uit brioche en chocolade cake en prima espresso, heb ik de rest van de dag al lezend en in de zon zittend doorgebracht. Het is een stralend zonnige dag en uit de wind en in de zon is het bijna onaangenaam warm.

Aankomst Rosslare en Tintern Abbey

Rond 14.30 uur plaatselijke tijd kom we in Rosslare aan. Het debarkeren gaat vlot en ook de douane doet niet moeilijk. Ik begin gelijk met het begin van de eerste route langs de zuidkust van Ierland. Maar veel tijd resteert er niet. Ik kom een uur later in Tintern Abbey aan. Het is een abdij die flink vervallen is. Hij is rond 1200 gesticht door de Cisterciënzers en werd bevolkt door monniken uit Wales omdat hier nog wat werk te verzetten was in het kader van de kerstening.

Een paar eeuw later is de abdij in het bezit gekomen van de Colclough familie (natuurlijk van adel) die er bij gebouwd hebben en er gewoond hebben. Meer hoop ik hierover morgen te horen omdat een bezoek gezien het late uur niet meer mogelijk was.

Wel was de ‘walled garden’ nog te bezoeken die ingericht is door de Colclough familie maar door de eeuwen heen in verval is geraakt. Deze tuin was nog te bezichtigen en ik sprak daar de hoofdtuinman die vertelde dat de tuin geheel overwoekerd was in het begin van de 21e eeuw. Ze hebben een project gestart om de tuin weer in oude glorie te herstellen aan de hand van oude tekeningen en plattegronden en aankooprekeningen die tevoorschijn kwamen in de familieadministratie en vele archieven.

De tuin doet sterk denken aan de opzet van de vele tuinen die ik in Schotland heb bezocht: rechthoekig met een kleine waterpartij, een kas, een siergedeelte en een groentegedeelte en dat alles natuurlijk ommuurd. Het is verbazingwekkend dat na de plannenmakerij en het teeeltrijp maken van de grond deze tuin in nog geen 10 jaar een heel volgroeide indruk maakt.

Ik loop nog een paar kilometer door het omliggende grondgebied met een mooie vijver met kapel en kerkhof en kom dan weer aan bij de parkeerplaats van de abdij. Ik zal hier overnachten zodat ik morgen meteen ter plekke ben om de abdij te bezoeken. Eerst maar koken, de routine oppakken om de blog te schrijven en slapen.

Delen met je netwerk?
(Visited 44 times, 1 visits today)