Dag 17: Van Slea Head naar Brandon Point

En steeds weer die prachtige zeegezichten

Op de 17e dag van de Camperreis Ierland vervolg ik de reis over het schiereiland Dingle. Het is de mooiste en afwisselendste tocht ooit die ik langs een kust gemaakt heb. Ik bekijk de Gallarus Oratory en de Kilmalkedar Church. Vervolgens ga ik via de Conor Pas naar Brandon Point waar ik ook de nacht zal doorbrengen. (54 km).

Onrustige nacht

Het was vannacht een ruige nacht, althans in meteorologisch opzicht. Het stormde behoorlijk en de camper had het zwaar te verduren. Piepend en wiegend doorstond hij de storm. Later in de nacht nam de wind af en viel ik in slaap om in de ochtend wakker te worden onder een stralend blauwe hemel. Helaas was dat maar voor even. De regenbuien gutsten weer naar beneden maar werden gelukkig wel afgewisseld door mooie opklaringen.

Rond 8.30 uur weggereden voor het vervolg van de route over het schiereiland Dingle. Ik stop verschillende keren om steeds weer van de afwisselende en prachtige zeegezichten te genieten.

Ik had op dit stuk van de reis verschillende wandelingen gepland. Maar het waait me te hard en de regenbuien wisselen elkaar te vaak af. Bovendien is het relatief koud. Dus als je dan doorweekt raakt tijdens zo een wandeling dan lijkt me dat niet zo goed voor de gezondheid. Jammer maar het is niet anders.

Gallarus Oratory

Na nog vele stops met mooie uitzichten rijd ik weer een beetje het binnenland binnen om aan te komen bij Gallarus Oratory. De beheerder van de site blijkt een spitting image te zijn van Joost Prinsen. Samen zoeken we portretten van hem op en inderdaad de overeenkomst is duidelijk. Hij is er tevreden mee omdat zijn zoon eveneens een actuer in Londen is. Als waardering krijg ik een zakje net geoogste spinaziezaad mee.

De kerk is rond 1100 gebouwd van gestapelde stenen zonder dat er maar een spat cement of ander hechtingsmiddel gebruikt is. De kerk is niet gerestaureerd. Dat was niet nodig omdat de bouwwijze ervan een lange levensduur garandeerde. Het is geen traditionele kerk zoals wij die kennen maar het is een gebouw dat op een omgekeerde roeiboot doet denken.

Het is een stenen kerk opgetrokken uit platte stenen die kunstig op elkaar gestapeld zijn en aan de buitenkant schuin afgehakt zijn om afvoer van regen mogelijk te maken. Vanaf de basis is men de volgende laag stenen steeds enkele centimeters meer naar binnen gaan stapelen zodat er langzaam aan een schuin dak aan het ontstaan was. De nok is afgesloten met een paar tegels. Het is verbazingwekkend dat men ruim 1.000 jaar geleden al tot deze ingenieuze architectuur kon komen.

Buiten staat nog een grafsteen opgesteld uit die tijd voorzien van wat kennelijk teksten waren. Men is er tot op heden niet in geslaagd dit alfabet te ontcijferen.

Kilmalkedar Church

Iets verderop staat de dakloze Kilmalkedar Church. Hier vlak in de buurt heeft Sint Brandaan vele jaren gewoond. Hij moet deze kerk dus gekend hebben. Helaas was de kerk afgesloten en kon dus niet bezocht worden. Over Sint Brandaan straks iets meer.

Als ik wegrijd moet ik langs een smalle weg met aan weerszijden varens. De berm is zo dichtbegroeid dat ik er achter geen grote kei opgemerkt heb. Boem!!! Met het uitsteeksel van de wooncabine er tegenaan gereden met als gevolg dat een van de stijlen nu van een gat voorzien is. Dat was gelukkig voorlopig goed te repareren met het onvolprezen Duct Tape. Thuis moet het fyberglass onderdeel maar vervangen worden.

Weer verder doorgereden en ik passeer de hoge Connor Pass. Het is een uiterst kaal gebied dat er desolaat uitziet. Een paar kilometer verderop kom ik bij Brandon Point aan.

Sint Brandaan

Dit punt schijnt de plek te zijn waar Sint Brandaan zijn beroemde reis begonnen is. De sint las een religieus reisboek waarvan hij de inhoud niet kon geloven. Nadat hij het in het vuur had gegooid kreeg hij van een engel de opdracht zelf die reis te maken. Met een aantal pelgrims ging hij de reis maken in een boot van takken en leer. Hij nam de meest vreemde gebeurtenissen waar: een vis met een bos op zijn rug, een draak die door een hert verjaagd werd. Een heuvel waar hij overnachtte maar dat een walvis bleek te zijn. De reis eindigde bij de poort naar het aards paradijs en bij zijn terugkomst werd hem door een engel de vraag gesteld of hij op aarde verder wilde leven of in het paradijs. Hij koos voor het laatste.

Men vermoedt dat Sint Brandaan 1.000 jaar vóór Christoffel Columbus Amerika heeft aangedaan. Dat is niet onmogelijk omdat in de 70-er jaren een ploeg onderzoekers een dergelijke reis succesvol heeft gemaakt in een vergelijkbare boor als die waarmee Sint Brandaan reisde.

Overnachten bij Sint Brandaan

Mede omdat het opklaart besluit ik om voor vandaag al rond 15.30 uur te stoppen met reizen. Het geeft mij de gelegenheid om wat uitgebreider te koken en nog een korte wandeling te maken. Hier liggen niet veel eilanden voor de kust. Oceaan zover het oog reikt. Morgen de laatste dag op dit mooie schiereiland.

Delen met je netwerk?
(Visited 34 times, 1 visits today)