Eerste reisdag van Mechelen naar Obernai

Een reisdag van huis naar de Elzas door België, Frankrijk en Duitsland (417 km).

Luna niet als reisgenoot

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de camper uit de stalling te halen, technisch te controleren en de bagage in te laden. In tegenstelling tot het voorgaande bericht zal Luna, onze hond, de reis niet meemaken. Ze heeft de afgelopen tijd twee maal een blaasontsteking gehad. Die is nu onder controle maar we moeten het meest geschikte voedsel nog uitzoeken zodat de blaasontsteking zich niet zal herhalen. Jammer maar het lijkt ons beter dat Luna geen onnodige stress zal krijgen van een lange rit en een blaasontsteking die terug kan komen. Het najaar zal het hopelijk wel lukken.

Een reisdag over snelwegen

Ik probeer om deze eerste reisdag tot Bazel te geraken. De route, die door België, Duitsland en Frankrijk voert gaat hoofdzakelijk via snelwegen die door mooie landschappen voeren. Geen straf om hem te rijden maar veel valt er niet over te vermelden.

Obernai

Ik haal vandaag Bazel niet omdat ik geen zin had om aan het einde van de dag door het drukke woon-werkverkeer te rijden. Ik vind mijn overnachtingsplek in de Elzas in het stadje Obernai (ca. 40 km ten noorden van Riquewihr).

Het blijkt een aardig toeristenstadje te zijn met typische architectuur uit de Elzas. Bovendien weerspiegelt het winkelaanbod voluit de gastronomie van deze regio. Veel kaaswinkels, veel bakkers, veel nogaprodukten veel wijnen. Het ziet er lekker uit maar ik probeer een paar kilo kwijt te raken dus veel klandizie heeft de middenstand niet  van mij.

Teruggekomen van de stadswandeling hoef ik niet veel tijd aan koken te besteden. Het eten had ik gisteren al op voorhand klaargemaakt. Het betreft een rijstschotel waar ik iets te kwistig met de sambal overheen ben gegaan.

Wat ik lees

Na het eten nog even de krant van vandaag gelezen en daarna een paar hoofdstukken van de twee boeken die ik naast elkaar lees.

Luigi Pirandello. Geluksvogels

Als ik naar Sicilië reis vind ik dat ik ten minste wat leesvoer van dat eiland moet doornemen. Het betreft hier de bundel Geluksvogels van de 19e/20e-eeuwse auteur Luigi Pirandello. Pirandello wilde een bundel maken met 365 novellen, voor iedere dag één. Helaas is door zijn vroege dood het project niet afgerond. Er zijn ‘slechts’ 200 novellen geschreven. De novellen zijn bijna alle gefantaseerde karakterschetsen van Sicilianen en dat heeft Pirandello heel goed gedaan. Bovendien is de vertaling heel erg goed zodat het voelt of je het boek in de oorspronkelijke taal leest.

Thom Hoffman. Indië, betovering en desillusie

Het tweede boek betreft een pil van Thom Hoffman: Indië, betovering en desillusie. Een heel eerlijke beschrijving van het koloniale verleden van Nedederland in Indië. Ik ben zoals velen opgegroeid met een romantisch beeld van de gordel van smaragd. Maar door de jaren heen zijn er barstjes ontstaan  in deze eenzijdige geromantiseerde geschiedenis. De rauwe waarheid komt in dit boek wel erg pijnlijk hard naar boven. Een mooie aanvulling op het boek Revolusi van David van Reybrouck.

Delen met je netwerk?
(Visited 128 times, 1 visits today)