Camperreis Spanje dag 35; van Matalascañas naar Almodovar del Riok

Natuurpark Doñana

Op weg naar Cordoba

Ik reis vandaag, op de 35e dag van de Camperreis Spanje, weer een stuk naar het oosten en wil in de buurt van Cordoba uitkomen. Ik vind een mooie overnachtingsplek met een magnifiek uitzicht in Almodovar del Rio. Het plaatsje wordt gedomineerd door een fraai kasteel hoog op een berg. Ik heb tijd genoeg om het te bezoeken.

Het was behoorlijk koud vannacht ook al heb ik er niets van gemerkt maar het is meestal een goed teken: heldere nacht en dat leidt ook tot een heldere dag. De hele dag bijna geen wolkje te bekennen. Ik overweeg om in de ochtend deel te nemen aan een rit door het natuurpark Donana met uitleg. Ik informeer of er nog plaats is maar helaas de hele dag is al volgeboekt. De eerste mogelijkheid is donderdag. Helaas dat lukt niet.

Ik besluit dan om terug in oostelijke richting te gaan. Door de regen van de afgelopen weken heb ik daar lang niet alles kunnen zien en doen wat op mijn lijstje stond. Bovendien moet ik vrijdag in Malaga zijn om een reparatie aan de auto te laten verrichten omdat de versnellingsbak wat olie lekt. Niets ernstigs maar ik vind het risico te groot om nog twee maanden door te rijden met dit euvel.

Op weg naar Cordoba

Ik vertrek dus uit het mooie duingebied van Matalascaña en rijd gedeeltelijk dezelfde route terug als op de heenweg. Ik kom dus weer door dat ongelooflijk mooie pijnbomenbos. Daarvóór moet je eerst door een groot gebied heen waar vele vierkante kilometers bebouwd zijn met plastic kassen waar aardbeien en klein fruit gekweekt wordt. Het zijn gigantische bedrijven die daar bezig zijn en er loopt veel personeel rond omdat de aardbeienoogst op volle toeren draait. Aan de overnachtingsgebouwen te zien worden hier veel tijdelijke werknemers ingezet. Het laat zich raden dat daar veel vluchtelingen bij zitten.

Op weg naar Cordoba

Voorbij het pijnbomenbos van Doñana moet ik voor enkele kilometers de snelweg nemen die ik spoedig daarna verlaat. Ik kom nu door een licht glooiend gebied met een aaneenschakeling van sinaasappelplantages. Mooi gezicht.

Omdat de ervaring leert dat de kwaliteit van de overnachtingsplekken niet stijgt zodra je in de buurt van een grote stad komt, besluit ik ongeveer 25 km vóór Cordoba mijn overnachtingsplek in Almodovar del Rio te zoeken en dat lukt. Ik sta aan de voet van een imposant kasteel met een weids uitzicht over de hele omgeving.

Castillo de Almodovar de Rio

Het is nog vroeg dus er is tijd genoeg om het kasteel te bezoeken. Ik loop na de siësta naar het kasteel toe en wordt geholpen door een schone Spaanse. Maar zo blijkt, ze heeft nog niet zo veel ervaring. Op de vraag waar ik vandaan kom (i.v.m. de toegangsprijs) zeg in Netherlands. Dat schept geen duidelijkheid. Dan maar Holanda. Ja daar gaat iets oplichten. Ze stelt vervolgens de vraag of Holanda in Europa ligt. Ik bevestig dat en dan heeft ze genoeg informatie om het kaartje te printen. Maar dan kijkt ze naar het scherm met grote verbaasde ogen. Ik denk aanvankelijk dat haar computer gehackt is. Maar nee. Ze zegt; ‘Vanmiddag en vanavond is voor u het bezoek gratis’ en ze schudt niet begrijpend het hoofd. Ik dank haar maar vriendelijk en begin mijn tocht door het kasteel.

Castillo de Almodovar de Rio

Het kasteel is veelvuldig decor geweest van de serie Game of Thrones, Ook dit kasteel heeft Moorse roots en is in de 8e eeuw gebouwd. Daarna is het uiteraard weer ingenomen door de katholieke koningen maar in de 19e eeuw is het sterk in verval geraakt. De 12e graaf van Torralva die het kasteel erfde heeft er zijn levenswerk van gemaakt om het kasteel geheel te restaureren in het begin van de 20e eeuw. Hij heeft het ook uitgebreid met een neogotisch paleis en een beetje wanstaltige kapel op een van de twee binnenplaatsen. In een van de zalen is een tentoonstelling ingericht over deze verbouwing. Foto’s van de oude en de nieuwe situatie, opdrachten, vergunningen en rekeningen met begeleidende serviele brieven. Duidelijk werd mij dat toen ook al de personeelskosten de post was met de hoogste uitgaven.

Men heeft zich veel moeite getroost om de geschiedenis van het kasteel uit de doeken te doen. Helaas wordt dat gedaan door scènes met poppen neer te zetten die de functie van onderdelen van het kasteel moeten illustreren. Het ziet er een beetje kitscherig en amateuristisch uit. Ook de beloofde multimedia presentaties blijken niet meer te zijn dan een maquette die een beleg voorstelt en in diverse kleuren belicht wordt en een film van een acteur die de 12e graaf van Torralva speelt en de geschiedenis vertelt. Het ziet er een beetje larmoyant uit.

Maar wat ze hier goed doen is de functie van de afzonderlijke gebouwen duidelijk maken. Daardoor krijg je een heel goed beeld op welke wijze het kasteel verdedigd kon worden. Iedere toren had hierin zijn eigen functie. Ik had dat nog niet eerder zo duidelijk uitgelegd gekregen en het is me duidelijk dat het bouwen van een kasteel meer is dan het bouwen van vier muren met op elke hoek een toren.

Uitzicht overnachtingsplek Castillo de Almodovar de Rio

Na het bezoek aan het kasteel loop ik nog even het dorp in. Het ziet er heel doods uit en is niet echt mooi. Na een half uur keer ik terug naar de camper en ik kan zowaar nog ruim een uur buiten in de zon zitten ‘genietend’ van een per ongeluk gekocht alcoholvrij bier, de gekruide en gepofte maïs die hier heel populair (want lekker) is en het uitzicht.

En daarna weet je het: koken, mailen, sms-en, blog schrijven en voor je het weet is het alweer diep in de avond.

Delen met je netwerk?
(Visited 358 times, 1 visits today)