Camperreis Spanje dag 28; van Ronda naar El Bosque

Parque Natural Sierra de Grazelama

Sierra de Grazalema

De 28e dag van de Camperreis Spanje dreigt weer een regenachtige dag te worden. Dus geen wandelen maar proberen een mooie route te rijden door en om het Parque Natural Sierra de Grazalema. Het blijkt een wonderschone route te zijn ondanks de voortdurende regen. Ik overnacht iets buiten El Bosque in een mooi bergachtig bosgebied.

Fietsenrek aangereden

Vanochtend word ik met een schok wakker. Iemand die iets uit zijn vrachtwagen wilde uitladen is tegen mijn fietsenrek aangereden. Eerst denken we dat er niets beschadigd is maar als ik het rek omlaag laat gaan blijkt er een stang afgebroken te zijn en een drager voor een fiets. De jonge chauffeur met kort opgeschoren haar en een knotje boven op blijkt allervriendelijkst te zijn.

Hij put zich uit in excuses en telefoneert zijn baas wat te doen en verzamelt vervolgens alle gegevens voor het schadeformulier. Hij begint met het telefoonnummer van de politie, althans dat begrijp ik. Maar ik stel voor om het zonder politie te doen en direct de verzekering te melden. Ja, ja, gesticuleert hij en weer noemt hij het nummer van de politie. Blijkt dat niet het nummer van de politie maar het nummer van de polis te zijn. Ach ja een paar lettertjes verschil. Alles wordt ingevuld en gefotografeerd. Het fietsenrek kan verder dienst blijven doen nadat ik het met riemen verstevigd heb.

Dan belt zijn baas nog een keer met de vraag of we het buiten de verzekering om kunnen regelen. Ik stuur de schadefoto’s op naar mijn garage en die zeggen dat het slechts een eenvoudige reparatie zal zijn. Met een betaling van € 75,– zullen we er wel uitkomen. Dat meld ik Miguel dan ook per What’s app. Toch handig die apps en speciaal de Google translate app.

Op weg naar Parque Natural Sierra de Grazelama

Parque Natural Sierra de Grazelama

Vervolgens ga ik op weg om een route van ongeveer 100 km te rijden door het Parque Natural Sierra de Grazalema. En het wordt werkelijk een prachtige route. Geheel anders dan ik tot op heden gezien heb. Voor het eerst rijd ik door een groot bosgebied met veel kurkeiken. Het landschap is ook heel afwisselend: redelijk vlak landbouwgebied, hoge bergen, kloven, mooie dorpjes.

Parque Natural Sierra de Grazelama

Het regent echter zo hard dat van wandelen geen sprake kan zijn. Niet veel foto’s dit keer dus. Je moet het maar met de huidige oogst doen. De weg is heel stil. Ik denk dat ik nog geen 20 auto’s ben tegengekomen en 3 schaapherders. Wat jammer dat het niet droog wordt vandaag. Het moet hier wonderschoon zijn met zonneschijn. Maar ik heb er ook wel om gevraagd want ik lees nu dat dit gedeelte van Spanje het gebied is waar het het meeste regent. Tja dan moet ik niet zeuren natuurlijk.

Parque Natural Sierra de Grazelama

Morgen zal er minder regen zijn en in de loop van de ochtend zal het wolkendek minder dik worden. Ik besluit dan ook rond 14.00 uur om de route niet voort te zetten in de hoop dat het morgen beter zal worden en dat ik dan wel kan gaan lopen. De rest van de middag besteed ik dus aan blog, lezen en muziek luisteren. Overigens kan ik nu reeds iedereen aanraden om deze route te rijden als je in Andalusië bent.

Parque Natural Sierra de Grazelama

Wat ik lees

Het boek ‘Zorgen om het gezin’ heb ik inmiddels uitgelezen. Thea reageerde een paar dagen geleden dat het niet om vier boeken ging maar om 3 waarvan ik nu de laatste twee dus gelezen heb. De boeken zijn zelfstandig te lezen maar het interessante van het achterstevoren lezen is dat je nu veel scherper kunt letten op details omdat je weet dat die in de toekomst belangrijk gaan worden. Op die manier lees je niet over belangrijke passages heen. Ik blijf dit boek een pareltje vinden. Zo goed als het gevoelsleven van Maj en haar man Tomas beschreven worden en hoe ze gezamenlijk hun noodlot tegemoet gaan. Niet iedereen zal dit soort boeken waarderen, want te langdradig misschien. Maar als je de tijd hebt en geïnteresseerd ben in de kronkels en irrationaliteit van de menselijke geest, dan is dit boek zeker aan te bevelen.

Nu ben ik begonnen in een vrij recent boek van Jan Siebelink. De Buurjongen. Ik houd erg van deze schrijver omdat hij zo goed dromerige sferen kan neerzetten. Zijn terecht grote succes is natuurlijk ‘Knielen op een bed violen’. Daarna heeft hij twee boeken geschreven die verder op dit succesboek in gaan: ‘Margje’ en dit boek dus: ‘De Buurjongen’, Even dacht ik dat het een marketingtruc zou zijn om voort te bouwen op het succes van ‘Knielen op een bed violen’ maar dat idee moet ik terugnemen. Beide boeken hebben een waarde op zich en zijn veel meer dan ‘Knielen op een bed violen’, heel associatief geschreven. Iets waar Siebelink heel goed in is naarmate zijn leeftijd vordert. Hij is inmiddels 80 jaar maar ik hoop dat nog vele boeken van hem mogen volgen.

Gebitsproblemen

Ik begin zo langzamerhand een beetje de slappe lach te krijgen. Zit ik wat te lezen laat in de  middag en ga ik met de tong langs mijn gebit, voel ik opeens een heel ruw gebied in een van mijn tanden. Kijkend in de spiegel zie ik dat er een stuk van mijn tand is afgebroken, waarschijnlijk een stuk dat al ongeveer 25 jaar geleden gerepareerd was. Als ik er op duw voel ik een pijnlijke steek. Dus dat kan ik niet tot half mei laten zitten.

Op internet gezocht en in Ronda een tandartsencollectief gevonden. Ik kon gelijk komen want ze waren tot 19.00 uur open. Maar ik zat in El Bosque en dat betekent meer dan 1,5 uur rijden. Dat haal ik dus niet. Afspraak gemaakt voor morgen 9.30 uur. Ik laat het er niet op aan komen om morgen te vertrekken naar Ronda maar ga gelijk naar mijn eerdere overnachtingsplek. Ik rijd een snellere weg terug dan heen. En wow wow wow wat een prachtig landschap doorkruis ik weer. Ondanks de regen, de wind en de invallende duisternis geniet ik er zeer van. Rond 20.00 uur kom ik op de vertrouwde plek in Ronda aan. Nu maar hopen dat er niemand tegen mij aanrijdt.

Delen met je netwerk?
(Visited 241 times, 1 visits today)