Camperreis Schotland dag 5: Van Aberfeldy naar Acharn

Killin

Loch Thay en The Scottish Crannog Centre

Op de 5e dag van de camperreis Schotland blijkt de route naar de Bridge of Balgie onbegaanbaar te zijn. Ik maak een andere wandeling vanuit Killin. Daarna rijd ik langs de zuidoever van Loch Thay naar Acharn waar ik het onverwacht interessante Scottish Crannog Centre bezoek. Daarna vind ik een heel mooie overnachtinsplaats aan de oevers van Loch Thay.

De vijfde dag van de Camperreis Schotland begint met een wolkeloze ochtend. Zoals gisteren vermeld wil ik vandaag een wandeling maken vanuit Bridge of Balgie. Dat is slechts een 25 km rijden vanuit mijn overnachtingsplaats. Ik vertrek rond 8.00 uur; het is zaterdag dus het is heel rustig op de weg. Het is weer een bijzonder mooie route en weer typisch Brits. Je herkent het landschap en de architectuur gelijk als zijnde Brits. Ik rijd voorbij Kenmore en moet dan een weg inslaan richting Bridge of Balgie. Maar er staat een groot bord dat de weg niet geschikt is voor bussen en auto’s met caravans. Ik vraag aan iemand die net de bewuste weg uitrijdt of het verantwoord is de weg met een niet zo grote camper te nemen. Hij twijfelt ernstig maar dat zegt mij al genoeg. Beter om het niet te doen. En als ik dat zeg is hij zichtbaar opgelucht. Hij wilde geen nee zeggen maar had toch zo zijn bedenkingen. Mogelijk is een volgende weg richting Bridge of Balgie beter. Maar daar aangekomen is het van hetzelfde laken een pak. Dus niet doen. Ik rijd door tot Killin en wil van daar uit dan nog een wandeling maken langs de River Dochart.

Wandeling langs River Dochart

Als ik de bus geparkeerd heb loop ik het dorp in om de weg te nemen die het begin van de wandeling is. Ik kom toevallig langs een toeristenbureautje. Daar zit een in slaap gevallen medewerker achter de balie die wakker schrikt. Hij excuseert zich, wat voor mij niet hoeft, maar ja zo zegt hij er zijn nu nog maar heel weinig toeristen. Ik vraag hem of er een andere route is richting Bridge of Balgie. Die blijkt er te zijn maar dan moet ik wel weer een heel stuk terugrijden. Bovendien zegt hij is het eigenlijk een heel breed wandelpad. Dat doe ik dus ook maar niet, want ik voel me toch wel een beetje patserig als ik over zo een pad ga rijden.

River Dochart

Hij laat me nog wel even op een kaart de wandeling zien langs River Dochart. Hij is niet zo lang slechts 10 km. Die wandeling heb ik dus in ca. 2,5 fuur gelopen. Niet heel spectaculair maar toch mooi.

De zuidoever van Loch Thay

Daarna loop ik terug naar de parkeerplaats om te lunchen. Dan rijd ik nog een stuk langs de zuidoever van Loch Thay. Een wonderschone route met enkele piepkleine dorpjes. De weg is wel heel erg smal maar er is weinig verkeer en er zijn heel veel plekken met uitwijkplaatsen.

Loch Thay

 

Scottish Crannog Centre

Uiteindelijk kom ik in Acharn aan. Weer zo een klein gehucht maar met, naar achteraf blijkt, een heel interessant museum over het leven in de oertijd aan het Loch Thay: The Scottish Crannog Centre. Crannogs zijn natuurlijke of kunstmatige eilanden die vanaf ca. 5.000 vC gebouwd werden. De laatste crannog werd nog tot in de 17e eeuw bewoond.

Scottish Crannog Centre

Er zijn tot op heden ongeveer 500 van deze Crannogs gevonden in Schotland. Door studie is men er veel over te weten gekomen. Het centre wordt geheel gedraaid door vrijwilligers maar kortgeleden is het erkend als museum en nu kunnen ze dus subsidie aan gaan vragen. Het enthousiasme en de kennis van de gidsen is groot.

Samen met diverse universiteiten hebben ze veel kennis ontwikkeld over de leefwijze van de bewoners van deze Crannogs. Alhoewel ze in de ijzertijd leefden, gebruikten ze hoofdzakelijk brons omdat ijzer moeilijk te verkrijgen was. Verbluffend is de techniek die ze ontwikkeld hebben om huizen te bouwen, textiel te maken, hout te bewerken en eenvoudige machines te maken. Het is er allemaal te zien. Ook op het gebied van de landbouw was men ver gevorderd. De zaden die men gebruikte wijzen er op dat men vele handelsrelaties gehad moet hebben via welke men vaak aan exotische gewassen kon komen.

Overnachtingsplaats Acharn

Na dit bezoek rijd ik de weg een paar kilometer terug omdat ik op de heenweg daar een plateau ontdekte dat goed als overnachtingsplaats kan dienen. Het is schitterend gelegen aan het Loch Thay. Ik ben er redelijk vroeg zodat ik nog wat kan lezen en mijn plannen kan heroverwegen omdat ik vrees dat de uitgezette routes niet alle te rijden zijn met een camper zoals ook vandaag bleek. Maar aan de hand van de kaart is het lastig te bepalen welke wegen wel of niet zo goed te berijden zijn. Ik zal dus iedere situatie ter plaatse moeten beoordelen.

Loch Thay

Daarna ga ik rond 19.00 uur koken en geniet ik van de ondergaande zon. Dat zal voorlopig waarschijnlijk de laatste ondergaande zon zijn die ik kan zien want de weersverwachtingen zijn niet heel erg gunstig. Maar Schotten zijn over het algemeen wel wat zwaar op de hand. Dus ik hoop maar dat dat ook tot uiting komt in de niet zo goede weersverwachting. Dan valt het in de werkelijkheid waarschijnlijk wel mee.

Delen met je netwerk?
(Visited 373 times, 1 visits today)