Camperreis Schotland dag 13: Van Braemar naar Inverdruie

Op weg naar het Speye dal

Loch an Eilean

Op de 13e dag van de Camperreis Schotland ga ik ca. 70 km naar het noordwesten in de buurt van Aviemore. In Braemar upload ik eerst mijn blog en werk ik mijn e-mails af om daarna een mooie afwisselende route te rijden door de Cairngorms. De route brengt mij door een prachtig heuvelachtig heidegebied, een skigebied en tenslotte door het dal van de River Speye. In de middag maak ik een wandeling rond het Loch an Eilean. Ik overnacht nabij het Loch.

Op weg naar de River Speye

Het heeft vannacht flink gestormd en ik heb dus weinig geslapen. Tegen de ochtend neemt de storm af en de zon begint zowaar te schijnen. Ik wil vandaag ca. 70 km naar het noordwesten verkassen om daar het dal van de River Speye te bekijken. Maar eerst stop ik in Braemar om mijn blog up te loaden en mijn mails te beantwoorden.

De rit is weliswaar kort maar heel mooi en doordat ik onderweg veel stop doe ik toch ruim 3 uur over deze korte afstand. Ik rijd door een mooi heidegebied en het spijt mij opnieuw dat ik hier niet half augustus kon zijn toen de heide in bloei stond. Vervolgens kom ik in een gebied met hogere heuvels waar (helaas) een skigebied is aangelegd. Dat mag dan mooi zijn in de winter maar in de zomer is goed te zien hoeveel vernielingen de skisport in de natuur aanricht. Uiteindelijk rijd ik langs de oevers van de River Speye. Niet typisch een Schots landschap maar wel heel Brits.

Op weg naar River Spye

 

Loch an Eilean

Na de lunch kom ik bij Loch an Eilean aan. Het is een klein Loch waar je makkelijk omheen kunt lopen en dat wil ik dan ook doen nu er geen regen meer valt. Bij de parkeerplaats word ik opgewacht door een zeer Schotse man. Hij int de entreegelden die in mijn geval £1,50 bedragen maar daarvoor krijg ik dan ook wat terug. Het is een uitgebreide folder met wat er allemaal te zien is, een wandelkaart en, hier gaat de man uitgebreid op in: een kortingskaart. In mijn geval betekent dat dat ik in het informatiecentrum ongeveer 5 km verderop een gratis ansichtkaart mag ophalen. Dus, zo raadt hij mij aan, ik moet die kortingskaart zorgvuldig bewaren.

Hij is een en al vriendelijkheid en hulpvaardigheid, wijst mij de mooiste parkeerplek en als ik informeer of ik er ook kan overnachten antwoordt hij dat dat alleen mogelijk is als de campings in de omgeving vol zitten maar zo voegt hij er onmiddellijk aan toe ‘dat is een onzinnige regel. Van mij mag u hier blijven’. We praten nog wat over dit natuurgebied en het blijkt dat hij hier ook de wildstand in balans probeert te houden. Er blijkt een overschot aan reeën te zijn en hij geeft mij gelijk het beste adres in de buurt waar ik wild kan eten. Ik houd het vanavond maar op een tamme kip.

Bos bij Loch an Eilean

De wandeling rond het loch is heel erg mooi en makkelijk te lopen. In 2,5 uur heb je het hele loch omcirkeld. Midden in het meer ligt nog een klein eiland met de restanten van een heus kasteel dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de 17e eeuw tegen de Jacobijnse troepen.

De omgeving van het loch is vergelijkbaar met het landschap van gisteren maar minder rauw: veel oude dennenbomen, heel veel heide en bosbessen. Sommige loofbomen beginnen al te verkleuren en de varens zijn ronduit geel te noemen. Jammer dat de zon niet schijnt om deze kleur te intensiveren.

Overnachtinsplaats Loch an Eilean

Rond 18.00 uur ben ik weer bij de bus. Ik kook snel wat en schrijf deze blog. Daarna lees ik nog wat verhalen van Tsjechov die ik steeds indrukwekkender vind worden.

Morgen wordt er regen voorspeld. Ik overweeg daarom de whisky-route te rijden die hier in de buurt begint en me langs ongeveer 10 destilleerderijen voert.

Delen met je netwerk?
(Visited 293 times, 1 visits today)