Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 11: Van Rovon naar Grane

Les plus beaux villages de France

Op de 11e dag van de Camperreis Zuidoost Frankrijk twee schitterende dorpen/stadjes bezocht: Saint-Antoine l’Abbye en Mirmande. Een overnachtingsplaats gevonden in Grane bij een fruit- en groentenkwekerij.

Om 8.00 uur opgestaan midden in de notenboomgaard met daarachter een snelstromende rivier en hoog oplopende rotsen.

Na het ontbijt de bus schoongemaakt. Dat is niet veel werk. In 20 minuten is alles weer spic en span. Vervolgens afscheid genomen van de aardige Michel Ageron en nog een ½ liter notenolie (€ 12,00!!!) en notenmosterd gekocht. De weg uit de boomgaard was lastig omdat ik door het vele natte weer niet in het gras kon keren maar achteruitrijdend de heuvel op moest naar de openbare weg toe. Het was ook nog eens een heel smal pad. Dat is geen probleem met 5 spiegels en een achteruitrij-camera. Maar de hoogte kun je niet zien. Bijna was ik tegen een laag vertakkende boom aangereden maar molenaars en medewerkers zagen het op tijd en gilden me tot stilstand. Met veel woorden en nog meer gebaren hebben ze me het landgoed afgeloodst en met 8 duimen omhoog gaven ze het teken dat het gelukt was.

Saint-Antoine l’Abbye

Toen op weg naar Saint-Antoine l’Abbye. Daar was ik gisteren niet meer aan toe gekomen. Het is de plaats waar Saint Antoine zijn kloosterorde begon. Een kloosterorde die zeer op de mensheid gericht was. Zo waren er nog grote ziekenhuizen te zien die voor iedereen toegankelijk waren. Opmerkelijk was de prachtige gothische kerk. Dat verwacht je niet in deze streek die door de Romaanse bouwstijl gedomineerd wordt. Maar na alle soberheid daarvan was het ook mooi om de meer versierde architectuur te zien. Rest van het dorp was trouwens ook schitterend. Er wordt veel gerestaureerd door particulier initiatief o.a. door een Amerikaanse organisatie. Heerlijk brood gekocht en even buiten het dorp opgegeten met kaas en eendenmousse.

Mirmande

Door naar Mirmande. Wellicht wel het vredigste dorp dat ik deze reis gezien heb. Geen grote verdedigingswerken en dikke muren om het dorp maar natuurlijk wel een donjon. Verder alleen maar eenvoudige huizen te zien die gebouwd zijn tegen een steile berghelling. Het enige nadeel was de aanwezigheid van veel vermeende kunstenaars: je zet een baret op of je trekt een flodderjurk aan en je schildert wat. Het ene was nog lelijker dan het andere en veel ‘kunstwerken’ waren voorzien van hoogdravende begeleidende teksten. Maar dit alles doet geen afbreuk aan de schoonheid van het dorp (dat overigens in één richting uitzicht biedt op een kerncentrale).

Camperreis Frankrijk Mirmande

Grane

Omdat het inmiddels al laat in de middag was ben ik direct doorgereden naar de volgende overnachtingsplaats: Grane (Drôme) bij Corinne en Joël Chambron een kweker, producent en handelaar in fruit en groenten. Ik werd begroet door een Nederlandse collega-camper. Later kwam er nog een Nederlandse camper bij. Daardoor de drukste overnachting (met uizondering van de camping) van deze vakantie. Eten koken: kip/kerrie en rijst. Nog even buiten gezeten in de boomgaard en de volgende dag gepland. Maar rond 21.00 uur werd het te koud. Dus lezen en slapen.

Delen met je netwerk?
(Visited 430 times, 1 visits today)