Camperreis Zuidoost Frankrijk dag 12: Van Grane naar Saint Gervais sur Roubion

Les plus beaux villages de France

Op dag 12 van de Camperreis Zuidoost Frankrijk ben ik in de ochtend naar het dorp Poët Laval gereden. Zeer de moeite waard! In de middag doorgereisd naar La Garde Adhemar en vervolgens naar de onvernachtingsplaats van Isabelle en Thierry Lanthelme in Saint Gervais sur Roubion waar zij een grote iris-kwekerij exploiteren.

Vanochtend wat later opgestaan omdat het regende. Dat ging de hele dag door maar juist ten tijde van mijn bezoeken was het droog. Eerst bij de eigenaren nog wat confit en jam gekocht en toen op weg naar Le Poët Laval.

Poët Laval

Poët Laval is een prachtig dorp (waarschijnlijk het mooiste tot op heden) met een mooi kasteel. Alles geheel door particulier initiatief gerestaureerd aan het einde van de vorige eeuw o.l.v. een bezielde en bezielende burgemeester. Een van de pleintjes is terecht naar hem vernoemd. Ook hier was het weer heel stil. Ik geloof dat ik niet meer dan 5 toeristen ben tegengekomen.

Nog een heugelijk feit: mijn Frans wordt beter. Twee weken geleden was het puur slecht maar ik begrijp steeds meer en het formuleren gaat ook steeds beter. De kennis en vaardigheden die verstopt waren in het brein komen weer naar boven. Het vreemde is dat als je aan een Fransman of Française vraagt dat ze iets langzamer moeten spreken, ze dat weliswaar 1 minuut doen maar daarna weer op oud tempo doorgaan. Bovendien gaan ze harder spreken en leggen ze hetgeen ze gezegd hebben meerdere keren in andere bewoording uit. Dat maakt het niet makkelijker.

Ik vind het verbazingwekkend dat ze slechts alleen Frans spreken en dat volstrekt vanzelfsprekend vinden; dit i.t.t. Italianen en Spanjaarden die ook niet erg internationaal georiënteerd zijn qua talen maar daar wel enige gêne over tonen. Daarna even een paar kilometer omgereden naar DieuLefit waar ik vele jaren geleden met Marijke en Michaela op vakantie was. In mijn herinnering was het een klein dorp. Is het groter geworden? Er zijn wel veel parkeerplaatsen bijgekomen; het is toeristischer geworden.

La Garde Adhemar

Daarna doorgereden naar La Garde Adhemar. Ook mooi maar het overtrof de vorige dorpen en steden niet. Wel bijzonder was de grote kruidentuin buiten de muren op de hellingen van het stadje.

Camperreis Frankrijk: La Garde Adhemar

 

Saint Gervais sur Roubion

Inmiddels was het 17.00 uur geworden en dus doorgereden naar Saint Gervais sur Roubion waar Isabelle en Thierry Lanthelme een uitgebreide iris-kwekerij hebben met bijna 1000 varianten uit binnen- en buitenland. Uitgebreid met Isabelle gesproken over haar passie en nog een beetje meegeholpen met het afsnijden van uitgebloeide planten. Ik heb een mooie overnachtingsplek gekregen in een bosgedeelte. Het wordt weer mooi weer. Eten: kalkoen met kerrie, rijst en boontjes. Morgen moet ik weer terugrijden. Jammer maar ook weer leuk om Alex te zien en dinsdag Irina.

Camperreis Frankrijk: Saint Gervais sur Roubion

Delen met je netwerk?
(Visited 258 times, 1 visits today)