Camperreis Ierland: Dag 37: Van Dublin naar Rosslare

De landhuizen van Ierland

Twee bekende landhuizen van Ierland staan op het programma van vandaag. Ik rijd de laatste 150 km door Ierland. Ik bezoek in de ochtend Powerscourt House and Gardens en in de middag Rossborough House. Daarna rijd ik door naar de haven in Rosslare om in te checken voor de ferry. (219 km).

Powercourt House

Vandaag moet ik pas rond 19.00 uur inchecken voor de ferry naar Cherbourg. Dat geeft mij de gelegenheid om nog een klein gedeelte van een ooit geplande maar nooit gereden route te rijden. Ik vertrek ruim na het spitsuur vanuit Dublin om de files te vermijden. Rond 11.00 uur kom ik aan bij Powerscourt House and Gardens. Het huis dateert al uit de 13e eeuw maar is in de 18e eeuw in Palladijnse stijl zodanig verbouwd dat er van het oude huis niets meer is terug te vinden. Momenteel wordt er alles aan gedaan om het landgoed exploiteerbaar te houden door bundeling van tal van activiteiten: een hotel, een golfbaan, een restaurant, winkels, een destilleerderij, een tuincentrum en de bekende publiek toegankelijke tuinen en waterval.

De op twee na mooiste tuin van de wereld?

Een bord langs de weg beweert dat de tuinen op twee na de fraaiste ter wereld zijn. Dat soort beweringen neem ik altijd met een korreltje zout, zeker als de bron van de bewering niet genoemd wordt. Maar ik moet toegeven dat zonder dat ik deze tuin met alle andere ter wereld kan vergelijken, Powerscourt Gardens veel indruk maken.

Uiteraard zijn er smetteloze gazons maar er is ook een bloementuin, een Japanse tuin, een rododendron tuin, vijvers en zelfs een officiële begraafplaats voor de huisdieren van vroegere eigenaren. Het is nu bijna november maar toch staan de tuinen voor een groot gedeelte nog in bloei. Een fraai staaltje van tuinarchitectuur. Wat natuurlijk ook helpt is de stralend mooie dag vandaag met volop zon.

Alweer een filmploeg

Tijdens de bijna 1,5 uur durende wandeling loop ik vast in mijn derde filmopname tijdens deze reis. Het betreft een Amerikaanse SF-serie die gefilmd wordt. Ondanks de strikte voorwaarden waaronder gefilmd mag worden klaagt een van de medewerkers van Powerscourt House over de impact van een dergelijke gebeurtenis. Een crew van meer dan 100 man met alle apparatuur en energievoorziening trekt een grote wissel op het domein.

Daarna loop ik nog even het tuincentrum binnen om te zien hoe ik de jaloersmakende gazons hier in Ierland in mijn eigen tuin mogelijk kan maken. In al mijn naïviteit denk dat het aan het Ierse graszaad ligt maar dan zie ik op de verpakking dat het zaad uit Nederland komt. Het moet dus aan de ondergrond liggen die hier in Ierland veel zachter is dan de harde löss-grond van mijn eigen tuin. Jammer.

Russborough House

Van Powercourt House rijd ik door naar Russborough House. Het huis werd rond 1750 gebouwd in Palladijnse stijl. De toenmalige eigenaar Joseph Leeson besteedde veel aandacht aan de inrichting van het huis. Op jonge leeftijd heeft hij tijdens zijn Grand Tour veel kunst in Italië gekocht. Helaas werd het schip tijdens de thuisreis overvallen en de lading is nooit meer teruggevonden. Reden dus  om voor een tweede keer een Grand Tour te organiseren en opnieuw kunst in te kopen.

De laatste bewoners

De laatste bewoners van het huis waren de niet onvermogende Lady Clemence en Sir Alfred Beit. Zij hebben het huis tot een waar cultureel centrum gemaakt met veel nationale en internationale gasten. Het huis maakt van buiten een wat kille indruk maar achter de gevels gaat een werkelijk warm woonhuis schuil rekening houdend met de menselijke maat. De verzameling kunst is indrukwekkend. Alleen al van Hollandse meesters zie ik diverse belangrijke 17e-eeuwse schilderijen hangen. En dan heb ik nog niet eens alle ruimtes gezien en de kunst die aan musea geschonken is. Wat dan wel weer tegenvalt is dat de bewoners in de salon een werkelijk afschuwelijk kitscherig schilderij (waarschijnlijk van Lady Clemence) boven de haard hebben hangen; waarschijnlijk in opdracht gemaakt.

 

Het culturele leven van de Beids

De Beids hadden een brede belangstelling: fotografie, muziek (Sir Alfred was geen onverdienstelijk fotograaf en pianist), schilderkunst en heel veel reizen. Tja veel geld maakt toch vaak veel mogelijk. Een keur aan nationale en internationale gasten bezochten Russborough House waarvan veel foto’s bekend zijn. In de basement van het huis is een kleine tentoonstelling te zien over de niet zo lang geleden ontdekte collectie stereo foto’s die gemaakt zijn door Sir Alfred. Het is bijzonder om hier de ‘ontspannen kiekjes’ te zien die van de gasten gemaakt zijn en die we anders alleen kennen van meer officiële en geposeerde foto’s: Anthony Eden, Coco Chanel, Jacky Kennedy, Fred Astaire etc. Die foto’s geven in combinatie met het bezoek aan het huis een goede indruk van het leven van de zeer welgestelden uit die tijd.

Naar Rosslare

De laatste kilometers van deze reis door Ierland gaan door het mooie landschap van Wicklow County.

Met een mooie bergpas en met leuke plaatsen als Laragh en Rathdrum. Rond 19.00 uur kom ik in de haven aan en kan ik na lang wachten de boot oprijden. Dat alles gebeurt onder een stralende hemel en een mooi ondergaande zon. Het is alsof met dit gebaar Ierland een soort excuus aanbiedt voor de vele regen die ik tijdens de reis over mij uitgestort kreeg. Excuses aanvaard.

Delen met je netwerk?
(Visited 176 times, 1 visits today)