Buitendag

De weersvoorspelling is dan toch uitgekomen: een droge dag met zelfs periodes van zon en wel 17oC. Ik maak vandaag een lange wandeling die door de veengebieden leidt en langs de rotsige kust gaat en eindigt op een mooi zandstrand.

Wandeling naar Keem Beach

Het heeft vannacht nog hard geregend maar de weersvoorspelling wordt waargemaakt. Als ik wakker word is het droog en tegen 9.00 uur is het vrijwel onbewolkt met een aangename temperatuur. Ik ben al vóór 9.00 uur op pad.

De wandeling gaat voor het eerste gedeelte weg van de kust en leidt me naar Lough Acorrymore. Het is een klein stuwmeer met een smalle dam. Ik moet die smalle dam oversteken en kom dan in een groot en kaal veengebied terecht. Ook hier is de grond kletsnat en er stromen zelfs nog kleine stroompjes. De wandeling gaat vrij steil omhoog. Het gebied is niet echt mooi te noemen maar de verlatenheid en uitgestrektheid ervan is indrukwekkend. Zo stel je je Ierland voor.

Het is een onherbergzaam gebied. Slechts een paar schapen lopen er rond en onderweg kom ik twee karkassen van schapen tegen. Een ervan is nog vers en is waarschijnlijk vannacht slachtoffer geworden. Het vlees op de schouders is weggevreten. De verse darmen liggen verspreid naast het schaap.

Als ik de top van de heuvel heb bereikt is het uitzicht adembenemend. Slechts een klein dorpje is aan de westzijde te zien; voor de rest alleen maar veengronden.

Hollywood op Achill Island

Als ik weer bij het stuwmeertje aankom wordt ik begroet door iemand van een bewakingsdienst. Hij vertelt me dat hij werkt voor een filmproductiemaatschappij en dat hij mensen weg moet houden van de filmcrew die vele honderden meters verderop een oud Iers huis aan het bouwen zijn voor de opnames volgende week. Met de telelens zie ik inderdaad dat er aan een stenen huis gebouwd wordt door een lokale aannemer. Het komt me wat overdreven voor dat hier nu veel mensen op af zullen komen.

De beveiliger vertelt me dat er momenteel twee Hollywood producties opgenomen worden op Achill Island. De eerste film, The Banshees of Inisherin is van de regisseur Martin McDonagh waarin o.a.Colin Farrell en Brendan Gleeson spelen. De tweede film heet My sailor, my love van de Finse regisseur Klaus Haro.

De beveiliger vertelt me dat deze twee projecten een enorme stimulans zijn voor de economie. De hotels en B&B’s zitten vol, de catering wordt lokaal verzorgd en er moet veel bouw- en restauratiewerk verricht worden dat ook door lokale ondernemers gedaan wordt. Deze stimulans was ook wel nodig na de lange Corona-tijd.

Keem Beach

De wandeling gaat verder langs de kust, gedeeltelijk ook over een makkelijk begaanbare weg. Het uitzicht is prachtig temeer daar het weer weliswaar droog is maar evenzeer afwisselend is: zonnig, grijze luchten, nevel enz.

Uiteindelijk kom ik bij Keem Beach aan. Ook dat is weer een locatie voor de filmopname. Op de parkeerplaats staat het vol met vrachtwagens met materiaal. Generatoren loeien. Grote tenten zijn opgezet om er medewerkers van eten en drinken te voorzien. Aparte grote campers voor de filmsterren. Overdag worden er vandaag geen scenes opgenomen. Er wordt slechts gewerkt aan het schilderen van een oud vissershuis aan de rand van het strand. Vanavond zullen er enige nachtscenes opgenomen worden. Er is zelfs een pad van ca. 150 meter aangelegd met rubberen matten om de acteurs veilig bij het huis te brengen. Een schilder die ik spreek glundert en zegt dat deze ene filmproductie hem meer inkomsten in een paar maanden heeft bezorgd dan al het andere werk samen. Bovendien verwacht hij dat het toerisme een ontzettende boost zal krijgen als de films succesvol blijken te zijn.

Ik ga verder naar beneden en zit nog een uur aan het strand van de immer wisselende vergezichten te genieten. Dan loop ik weer terug omhoog naar de camper waar ik rond 16.00 uur aankom. Uitrusten, koken, eten, blog schrijven en nog wat buiten drentelen.

Delen met je netwerk?
(Visited 18 times, 1 visits today)