Dag 23: Van Povoa de Ussa naar Moura

Een wandeling door de lagune en de restauratie van een stad

Vandaag twee plaatsen bezocht: de lagunes van Salreu en het mooie stadje Aveiro (althans volgens de gidsen). De route rond deze plaatsen is niet heel bijzonder. Maar als ik weer in de richting van het oosten ga wordt het weer boeiender. Ik vind mijn overnachtingsplek in Moura. (151 km).

De lagunes van Salreu

Vanochtend al voor 8.00 uur op pad gegaan. Na een half uur rijden kom ik aan bij, zoals dat zo fraai heet in het Portugees: Het Centro de Interpretacao Salreu.

Het betreft hier een typisch lagune landschap met veel afwisseling: moerasgebieden, rivieren, kanalen, wilde rijst, bosschages, dijken en hier en daar een uitkijkpost.

Die uitkijkposten zijn gemaakt om van daar uit de rijkdom aan vogels te bekijken. Maar helaas daar komt bij mij niet veel van terecht. Ik zie weliswaar wat ooievaars in de wetlands naar voedsel zoeken en voor de rest zie ik niet meer dan een mus en een meeuw. Dat is een beetje schrale oogst voor zo een ‘rijk’ vogelgebied. Maar ik ben ook geen vogelaar en wellicht heb ik dwars door en over die soorten heen gekeken.

Desalniettemin is het een heel mooie en afwisselende wandeling van bijna 10 km. De wandeling gaat over goede vlakke paden. Het hoogteverschil bedraagt niet meer dan 20 meter. Ik heb de wandeling dan ook zonder moeite kunnen maken.

Aveiro

Vervolgens rijd ik enkele kilometers door een niet zo boeiend (zeg maar lelijk) landschap naar het stadje Aveiro. Stadje? Het is een redelijk grote plaats met bijna 80.000 inwoners. De buitenwijken maken een trieste indruk maar het oude centrum van Aveiro is de moeite waard om te bezoeken. Tenminste onder ‘normale’ omstandigheden. Maar die zijn momenteel niet ‘normaal’.

Het gemeentebestuur heeft waarschijnlijk besloten om de zaak in het oude centrum eens behoorlijk op de schop te nemen. Gevolg: het mooie centrale plein is vrijwel onbereikbaar. De mooie gevels van de huizen aan de haven zijn weliswaar wel te bekijken maar zijn door grote plastic schermen afgescheiden van de haven.

Nu het hele basisontwerp (waar een gedeelte al van klaar is) zo grondig aangepast wordt, heeft het verkeer er ook veel hinder van. Waarschijnlijk heeft het gemeentebestuur aan een niet zo heel goede stagiair gevraagd om even een omleidingsplan te maken. Dat is niet zo best gelukt. Ik word als het ware de binnenstad ingedreven en ik zie vrijwel geen mogelijkheid om er meer uit te komen.

Uiteindelijk kom ik bij een grote parkeerplaats onder een viaduct aan waar je ook niet vrolijk van wordt, maar ik zet de camper er toch maar neer om te voet een indruk te krijgen van het stadje.

Aan heel veel huizen is te zien dat het vroeger een heel welvarend stadje was. Aan de kades en nabij de kerk kwamen de rijke burgers en de adel te wonen terwijl in de daarachterliggende smalle straatjes de vissers hun woonstee vonden.

Alhoewel het een vissersplaats is, ligt Aveiro niet aan de zee. Het stadje is met een kanaal met de zee verbonden. Er werd eertijds gevist maar er werd ook zeewier ingezameld op platgeboomde vaartuigen die nu voor de toeristen in gebruik zijn,

De huizen van de welgestelden zien er prachtig uit: heel veel art deco huizen. Heel anders dan de kleine woningen in de toch nog heel sfeervolle smalle straatjes. Ook hier zijn de gemeente en de huiseigenaren hard bezig om veel gebouwen te restaureren. En waar restauratie niet meer mogelijk is wordt het pand radicaal gesloopt en komt er een heel modern huis uit de 21e eeuw te staan. Ook vaak mooi ontworpen. En zoals ik al eerder beweerd heb: Oud en modern gaan ook hier weer heel goed samen.

Overnachtingsplaats Moura

Na dit bezoek probeer ik me weer uit dit stadje weg te wurmen hetgeen uiteindelijk lukt. Ik rijd vervolgens in de richting Coimbra. Onderweg doe ik nog wat boodschappen en vind mijn overnachtingsplek in de buurt van Moura met een mooi uitzicht op de ruimere omgeving van dit stadje.

Wat ik lees en luister

Ik had laatst geschreven dat ik bezig was met Lijmen/Het Been van Willem Elsschot. Fantastisch boek maar ik hoef het waarschijnlijk niet aan te bevelen omdat iedere Nederlander dat al lang gelezen heeft.

Nu ben ik begonnen met de ‘Vijf vinkjes’ van Joris Luyendijk. Hij probeert in dat boek duidelijk te maken dat de mensen op de meest invloedrijke plaatsen in onze samenleving een aantal gezamenlijke kenmerken hebben: o.a.: man, hetero, blank, hoog opgeleide ouders, gymnasium en universiteit, spreekt ABN. Ik haal die 7 vinkjes niet. Dat verklaart mijn geringe invloed hahaha.

Wat het luisteren betreft: de Podcast ‘Het verlies van België’ verteld door de meesterverteller Johan op de Beeck, maakt duidelijk hoe het kwam dat België zich in 1830 afscheidde van Nederland (mede dankzij het sukkelig gedrag van Koning Willem I). Zeer de moeite waard om te beluisteren zoals alle podcasts van Johan op de Beeck.

Delen met je netwerk?
(Visited 90 times, 1 visits today)