Camperreis Schotland dag 3: Van Callander naar Callander

The Trossachs

Op de derde dag van de Camperreis Schotland rijd ik een korte route door The Trossachs, een prachtig natuurgebied, en maak ik een wandeling vanuit Inversnaid naar het Loch Lomond.

Ik word vanmorgen pas wakker rond 8.00 uur. Dat betekent dat ik 8 uur achtereen geslapen heb. Dat is bij mij een zeldzaamheid want na ca. 4 uur heb ik gebruikelijk de eerste slaap vaak al achter de rug. Maar de reden van het lange slapen wordt al snel duidelijk: een beetje keelpijn, hoofdpijn en ik kan mijn rechteroog bijna niet open krijgen. Als ik in de spiegel kijk zie ik daar het louche gezicht van een ING-bestuurder. Als ik een half uurtje op ben voel ik me al een stuk beter. Ik hoef mijn programma dus niet aan te passen en ga dus de Trossachs route rijden. Na het ontbijt rijd ik eerst richting Brig o’Turk door een mooi bosgebied met links uitzichten op Loch Venachar.

De Trossachs

Maar vlak voor dat dorp is de weg afgesloten i.v.m. asfalteerwerkzaamheden. Het is hier Schotland dus je kunt niet zo maar even een klein omweggetje maken. Als ik de TomTom raadpleeg zie ik dat het beter is om de route in tegengestelde richting te rijden. Daarvoor moet ik eerst naar Callander. Dat komt overigens goed uit want ik moet brood kopen (vergeten mee te nemen vanuit Nederland) en sla en tomaten.

Bij de bakker kan ik het niet nalaten om twee van de heerlijk uitziende pies te kopen. Vervolgens moet ik ook de benzinetank weer vullen na de lange rit van gisteren. Dat betekent dat je bijna je maandsalaris kunt investeren (nou ja een beetje overdreven maar je bent toch al gauw € 85,– kwijt). Ik merk dat hier in veel gevallen de gewone benzine goedkoper is dan de diesel. Daar zullen we in Nederland ook wel naar toe groeien. Jammer maar wel rechtvaardig.

Op weg naar Loch Lomond

Dan ga ik de 80 km lange route rijden. Ik rijd van Callander naar Aberfoyle door een schitterend gebied: The Trossachs. Het gebied is een ware inspiratiebron geweest voor vele, met name 19e eeuwse dichters. De bekendste is wel Sir Walter Scott. Het zijn vaak wat overdreven romantische gedichten. Ik ben er geen groot liefhebber van.

Loch Lomond

Voorbij Aberfoyle wordt de weg aanzienlijk smaller. Er wordt met borden gewaarschuwd dat het maar één rijbaan betreft en dat er regelmatig uitwijkhavens zijn aangelegd. Dat blijkt te kloppen om de ca. 50 meter is er zo een uitwijkplaats aangelegd altererend aan de linker en de rechterkant zodat de lasten eerlijk verdeeld worden. Heel anders dan in Noorwegen waar deze plaatsen soms enkele honderden meters van elkaar verwijderd zijn. Daardoor heb ik in Noorwegen heel wat kilometers achteruit gereden.

Het werkt hier goed en dat is niet in de laatste plaats vanwege de beleefdheid van de Britten. Britten zijn in figuurlijke zin vaak afstandelijk maar dat geldt hier ook in letterlijke zin. Ze passeren je langzaam en zorgen er voor dat er voldoende ruimte tussen de auto’s wordt gehouden om elkaar te passeren. Daarna wordt er altijd vriendelijk bedankt met een handgebaar. Wat een verschil met Spanje dit voorjaar waar de Spanjaarden met een noodvaart je op enkele centimeters passeren.

De Trossachs

Uiteindelijk kom ik na deze prachtige weg die verschillende lochs en lochjes passeert aan in Inversnaid dat gelegen is aan de bonnie banks of Loch Lommond. Hier parkeer ik langs het loch en maak ik een korte wandeling naar een uitzichtpunt over het loch. Het weer is heel afwisselend variërend van felle zonneschijn tot nog fellere regenbuien, maar ja dat hoort bij Schotland vind ik. Ik heb geluk want de twee regenbuien die ik onderweg krijg zijn redelijk mild van aard.

Het uitzicht over het Loch Lomond is indrukwekkend. De bomen beginnen al een beetje herfstkleur te krijgen en de eerste gele blaadjes beginnen al te vallen, waarschijnlijk slachtoffer van een te droge zomer. Na ongeveer 2 uur ben ik weer terug bij de bus en ik vervolg de autoroute om in de richting van Tros o’Turk te rijden om daar nog een korte wandeling naar de top van de Ben A’an te maken met een mooi uitzicht over Loch Katrine. Maar daar aangekomen blijkt het hard te regenen en de lucht ziet er niet naar uit dat dat spoedig op zal houden.

Haven Loch Katrine

Dan maar met de auto naar de pier van Loch Katrine te rijden. Niet heel bijzonder. Het is een toeristische trekpleister die geldt als vertrekpunt voor een boottocht over Loch Kattrine met een heuze sinterklaas stoomboot, die uiteraard Sir Walter Scott gedoopt is. Ik kijk er wat rond en keer vervolgens terug naar Callander alwaar ik voor de zekerheid maar een doosje Ibuprofen wil kopen.

The pharmacy

In de pharmacy aangekomen word ik geholpen door een oudere zeer fragiele dame die mij een goede klant lijkt te zijn van deze apotheek en iets weg heeft van een vogeltje. Ik vraag haar of ze Ibuprofen verkopen en dat blijkt het geval te zijn. ‘Maar’, vraagt ze, ‘waar is het voor nodig, wellicht kan ik u iets beters geven. Ik leg uit dat ik vanochtend last van hoofdpijn had,  dat vind ze heel vervelend, ook dat ik last had van keelpijn, ‘oh dear, oh dear’. Tenslotte vertel ik haar dat mijn rechteroog vanochtend gezwollen was en bijna dicht zat. Nu slaat de ontzetting bij haar toe. Ze slaat haar vleugel voor haar snavel, pardon haar hand voor haar mond, en verzucht ‘Oh nooooo’.

Door deze ontsteltenis bij haar vrees ik dat ik de avond niet zal halen. Maar dan reageert ze heel doortastend. Ja in dit geval kan Ibuprofen waarschijnlijke de ontsteking remmen. Maar het middel krijg ik niet zo maar mee. Eerst moet ik een hele serie vragen beantwoorden. Of ik last van mijn maag heb, of ik het middel eerder gebruikt heb, of ik er allergisch voor ben enz. Als ik met goed gevolg dit examen doorlopen heb, kan ik het medicijn kopen. Maar dan komt er een serie vragen in welke vorm ik het wil hebben: grootte verpakking, zwaarte van het medicijn, vorm van de pil enz. Als ik mijn keuze gemaakt heb krijg ik het medicijn uitgereikt en hoef ik er minder voor te betalen dan voor een liter diesel.

Als ik vertrek wenst ze me het allerbeste en even denk ik dat ze aanbiedt om mij te verplegen. Maar die aanbieding blijft uit.

Loch Vernachar

Terug naar Loch Vernachar

Daarna rijd ik terug naar de overnachtingsplaats van gisteren. Die is mij goed bevallen en rond 18.00 uur kom ik er aan. Het is inmiddels helder geworden zoals dat zo vaak het geval is. Ik kan nog even buiten zitten en ga dan koken. En daarna, je raadt het al, mails schrijven en verslag schrijven. Ik besluit de dag met het lezen van enkele korte verhalen van Tsjechov. Ondanks de vele regen is het toch een mooie dag geweest!

Loch Vernachar

Delen met je netwerk?
(Visited 561 times, 1 visits today)