Camperreis Normandië dag 6: Van Longues sur Mer naar Mechelen

Tapis de Bayeux

Bayeux

De laatste dag van deze korte Camperreis Normandië is al weer aangebroken. We bezoeken in de ochtend de kathedraal van Bayeux en het museum La Tapisserie de Bayeux dat hoog op mijn verlanglijst staat om te bezoeken. Tegen het einde van de middag rijden we terug naar Mechelen waar we rond 24.00 uur aankomen.

De kathedraal van Bayeux

Het wordt weer een mooie dag. Ook al is het koud, de zon schijnt volop. We willen de ochtend nog wat dingen bekijken alvorens naar Mechelen terug te keren. Na het ontbijt rijden we in een half uurtje terug naar Bayeux waar we rond 10.00 uur aankomen. Het is zondag en het is dus stil in de stad en het is makkelijk om een parkeerplaats te vinden. We willen het museum La Tapisserie van Bayeux bezoeken waar het wereldberoemde en door Unesco erkende werelderfgoedstuk te zien is: Het Tapis de Bayeux. Maar voordat we het museum bekijken komen we langs de kathedraal en daar lopen wij naar binnen.

Deze kathedraal was oorspronkelijk een romaanse kerk die in 1160 geheel afgebrand is. Daarna is hij in herbouwd als een Normandisch gotische kathedraal. Na mijn reis door Spanje in het voorjaar van 2018 had ik de neus een beetje vol van de Spaanse gotiek: te pompeus, te intimiderend, gebrek aan eenvoud. Deze kerk is werkelijk prachtig: heel licht, heel elegant, slank en verfijnd, eenvoudig en duidelijke verwijzend naar het hogere. Zo krijg ik weer waardering voor de gotiek.

Het 70 meter lange Tapis de Bayeux dat we hierna willen bekijken hing aanvankelijk in het middenschip van de romaanse kerk. De kathedraal wordt momenteel gerestaureerd. Grote gedeelten zijn al klaar. Op het moment van ons bezoek was men het koor aan het restaureren.

Het Tapis de Bayeux

Daarna lopen we door naar het museum waar het Tapis de Bayeux momenteel bewaard en tentoongesteld wordt. Het Tapis de Bayeux is gemaakt tussen 1066 en 1077 en geeft als een soort stripverhaal de geschiedenis van de verovering van Engeland door de Normandiërs weer. Eigenlijk is er geen sprake van een tapijt omdat de illustraties niet zijn ingeweven maar geborduurd.

In de vrijwel ongeletterde samenleving van de 11e eeuw was de picturale cultuur van groot belang om verhalen door te geven. Cultuuroverdracht was immers een belangrijke orale bezigheid en het hielp dus dat men aan de hand van afbeeldingen de lijn van de verhalen kon vertellen.

Het tapijt is ca. 70 meter lang en ongeveer 50 cm hoog. In ca 50 scenes wordt het verhaal in heel veel geborduurde details verteld. Een prima audio tour leidt je langs de scenes van het tapijt en geeft heel duidelijk het verhaal weer. Ik was verbaasd over de vele details die het tapijt laat zien. De historici zijn veel te weten gekomen over het leven in de 11e eeuw door de grote gedetailleerdheid van dit tapijt.

Het verhaal achter het Tapis de Bayeux

In het kort komt het ‘stripverhaal’ van Bayeux op de volgende geschiedenis neer: Koning Edward van Engeland dreigde kinderloos te sterven. Voor de opvolging wilde Edward een beroep doen op Willem I de veroveraar van Normandië. Koning Edward stuurt een van zijn edelen, Harold II naar Normandië om de overdracht voor te bereiden. Tijdens de overtocht naar Normandie lijdt Harold II schipbreuk en komt in de macht van Willem I de veroveraar. Hij moet Willem I zweren dat hij geen aanspraak zal doen op de troon van Engeland.

Maar als Harold terugkeert naar Engeland is Koning Edward inmiddels gestorven en het lijkt Harold alsnog beter dan hij zelf koning wordt. Dat schiet in het verkeerde keelgat van Willem I de veroveraar en deze voer met een grote vloot naar Engeland om daar als winnaar uit de slag van Hastings te komen in 1066 waarna hij zich Koning van Engeland kan noemen.

Na het tapijt bekeken te hebben bekijken we nog een korte film en een tentoonstelling op de eerste etage. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de makers, de wijze waarop het tapijt gemaakt is en de diverse restauraties en de preservatie van het doek.

Lunch en naar huis

Het is inmiddels twee uur in de middag geworden. Vlak bij het museum vinden we een mooi restaurant aan de rand van een rivier waar we de lunch gebruiken alvorens de reis naar huis te aanvaarden. De kwaliteit van de lunch is niet geweldig maar vormt een goede basis voor de reis. Bovendien is het heerlijk om voor het eerst dit jaar weer buiten te kunnen eten.

Na de lunch lopen we terug naar de bus en rijden rond 16.00 uur naar huis toe. Onderweg stoppen we een keer om een half uur te slapen en rond 24.00 uur komen we in Mechelen aan. Het is een korte maar mooie reis geweest. Morgen beginnen we met het volgende behandelplan van Irina in het ziekenhuis. Dat is helaas de realiteit van het moment.

Delen met je netwerk?
(Visited 990 times, 1 visits today)