Camperreis Griekenland dag 22; van Kyparissi naar Xirokambion

Op weg naar Mystras

De 22e dag van de Camperreis Griekenland is een reisdag. Ook al is het een afstand van 120 km, ik doe er bijna een hele dag over om uiteindelijk in Mystras aan te komen.

De aangekondigde harde wind voor de afgelopen nacht is niet gekomen maar in de ochtend is die wel komen opzetten. Het waait behoorlijk. Om 8.30 uur vertrek ik voor de rit naar Mystras. Het eerste gedeelte van de route is dezelfde als het laatste gedeelte van de route van gisteren maar uiteraard in de omgekeerde richting. Het is net of ik die route nog nooit gereden heb. Wat kan 180 graden omkeren toch een groot verschil maken. Bij Paradkalia wijk ik van de bekende route af naar het westen. Ik ga een hoog gebergte over en op de col kan ik door de sterke wind de camper nog maar moeilijk op het spoor houden. Uitstappen om van het uitzicht te genieten zit er dan ook niet in. Daarna reis ik weer naar beneden een gigantische maar wat saaie laagvlakte in die gedomineerd wordt door olijfboomgaarden. Via Molai, een industriestadje, ga ik door naar Geraki.

Geraki

Geraki staat in de reisboeken bekend als een niet heel erg toeristenvriendelijke plaats. Ik merk daar echter niets van. Ik wil er wel de 2 bekende Byzantijnse kerken bezoeken en ik word iedere keer zeer vriendelijk de weg gewezen. Soms zelfs van afstand als ik de verkeerde weg dreig in te slaan.

Bij een van de kerken zegt een inwoner dat zij de beheerder kan bellen om de deur open te maken. Maar dan moet ik wel even drie uur wachten. Dat vind ik echter zonde van de tijd. Maar al met al: zeer vriendelijke en behulpzame mensen zoals je die overal in Griekenland tegen komt. Zou het dan toch waar zijn wat ik al vaker gehoord heb dat sommige reisboeken-auteurs sommige gegevens gewoon klakkeloos van collega-auteurs overnemen?

Op weg naar Xyrokambion

Na Geraki rijd ik door naar Sparti om vervolgens door te reizen naar het paar kilometer verderop gelegen Mystras. Het landschap verandert drastisch. In de verte is het hooggebergte te zien van  de Taygetos (2.400 meter) met op de top nog resten sneeuw. Het ziet er prachtig uit.

Na een lunch aan de rand van de weg rijd ik dus door naar Sparti. Het is een vrij grote stad maar wat ik er over lees is het niet echt de moeite waard om te bezoeken. Dus ik rijd door naar Mystras. Mystras staat (toeristisch gezien) geheel in het teken van de Byzantijnse vindplaats. Het is echter al 15.00 uur en ik weet niet precies wanneer de site dichtgaat. Bovendien lees ik in verschillende gidsen dat de ochtenduren het mooist zijn i.v.m. de lichtinval. Ik besluit dus een overnachtingsplaats te zoeken en morgen die Byzantijnse vindplaats te bezoeken. Maar in een dichtbevolkt gebied zoals de omgeving van Sparti, is het niet makkelijk om een rustige overnachtingsplaats te vinden. Ik moet bijna 10 km rijden om er een te vinden. In Xyrokambion vind ik er een. Vlak naast de school aan de rand van een verwaarloosd voetbalveld maar wel met uitzicht op de bergen.

Er spelen wat kinderen op het schoolplein en als ze mij zien parkeren bij het voetbalveldje worden ze nieuwsgierig. Een voor een komen ze naderbij, verlegen lachend. Als ik wenk dat ze mogen komen kijken komen ze aarzelend naderbij. Eerst met het hoofd door de deur maar al snel staan ze met zijn vijven in de bus en inspecteren onder hard lachen alle kastjes en laatjes. Eentje probeert zelfs het bed. Ze vertrekken weer uit zichzelf en spelen weer vrolijk verder op het schoolplein. Ik ga koken en eten en lees nog wat buiten. Daarna een hele grote afwas en blog schrijven. Rond 22.00 uur gaat het licht uit.

Delen met je netwerk?
(Visited 252 times, 1 visits today)