Camperreis Noorwegen dag 2: Van Rodding naar Bygland

Denemarken en Telemark

Op dag 2 van de Camperreis Noorwegen ben ik via een bezoek aan het stadje Ribe doorgereisd naar de veerhaven Hirtshals en met het veer naar Kristiansand gevaren. Vandaar doorgereden naar de overnachtingsplaats bij Bygland

Heel goed geslapen vannacht maar wel een paar keer wakker geworden. Het stroomde van de regen gedurende vele uren en dat maakt ook nogal veel lawaai op de camper. Na ontbijt afscheid genomen van mevr. Gejl en mijn gebruikelijk pak stroopwafels achtergelaten. Omdat ik relatief veel tijd had om naar Hirtshals (de veerhaven naar Noorwegen) te gaan heb ik besloten om eerst naar Ribe  te gaan. Van het internet begreep ik dat dit stadje, dat aan de westkust van Denemarken ligt, uitgeroepen is tot de mooiste stad van Europa. Dus vol verwachting, maar enigszins sceptisch ben ik daar naar toe gereden.

Ribe

Het was slechts een rit van 40 minuten. De hele rit in de stromende regen gereden in een wat saai landschap: graanvelden afgewisseld door aardappelvelden en af en toe een stukje bos. Bij Ribe kon ik makkelijk parkeren op de camperplaats. Gelukkig werd het iets droger. Dat wil zeggen het kwam niet meer continu met bakken uit de hemel. Dus het stadje ingelopen. Geen kip te bekennen. Zal wel mede door het weer komen. Het stadje is inderdaad prachtig met die typisch lage huizen, meestal zonder verdieping. En niet zo maar een incidenteel huis maar het hele centrum is in tact gebleven.

De kleurstelling van de huizen getuigt van een bijna kinderlijke vrolijkheid: rood, geel, gebroken wit. Typisch zo’n stadje zoals je dat in de Scandinavische jeugdfilms tegenkomt, met alleen maar gelukkige kinderen, en als er al een ongelukkig is dan is hij tegen het einde van de film toch ook wel weer gelukkig. Met dat ideaalbeeld hebben de tegenwoordige Scandinavische regisseurs van films en theaterproducties voor volwassenen definitief afgerekend: wat een somberheid en ongeluk krijg je voorgeschoteld. Helaas was de kathedraal gesloten die erg mooi schijnt te zijn hoewel de buitenkant dat niet suggereerde en niet erg goed paste in de architectuur van deze stad. Ik heb er ongeveer een uur rondgelopen en ben daarna naar het noorden gereden. 

Camperreis Noorwegen: Regen

 

Op weg naar Hirtshals

Omdat ik tijd genoeg had, ben ik het grootste gedeelte niet over de snelweg gereden maar heb ik provinciale wegen genomen. Het landschap veranderde niet veel. Een paar observaties:

  • Ook in het noorden vrijwel alleen graan, aardappelen en bossen te zien.
  • Opvallend is hoe goed het wegennet onderhouden wordt in Denemarken. Irina maakt in Nederland wel eens de grap dat er geen land ter wereld is waar je van het zuiden naar het noorden kunt reizen met een volle kop thee in de hand zonder te morsen. Maar dat doet Denemarken nog beter: daar kun je een vergelijkbare reis maken met een glas jenever met een kop er op zonder te morsen. Opvallend is bovendien dat niet alleen de wegen goed onderhouden zijn maar ook de wegmarkeringen. Overal goed aangegeven en op een plek waar dat minder was en ik dus diep teleurgesteld was, waren ze een paar honderd meter verder al begonnen met het opnieuw aanbrengen van de markeringen. Dat was voor mij een grote opluchting natuurlijk. Dan heb ik het nog niet over de bermen gehad. Ook die zijn prachtig: kort gemaaid zonder onkruid en diep groen, het lijkt wel of ze iedere dag maaien en mesten. En dat betreft niet één weg maar alle wegen. Hoe doen die Denen dat? Heeft de koning een nationale maaidag per week afgekondigd of zijn er inderdaad trollen die ’s nachts het gras opeten. Parkeerplaatsen om de paar honderd meter. Ook al zo mooi onderhouden en het barst er van de rozenstruiken (ook in de bermen). Tijdens een picknick-pauze werd je bijna dronken van de zoete geur. Het was net zonnig aan het worden en er kwamen hele zwermen bruinrode vlinders op af.
  • Dan naast de berm staan uiteraard ook huizen. Op de 350 km die ik gereden heb is het aantal ruïnes dat ik tegengekomen ben op één hand te tellen. Ook die zijn dus prima onderhouden.
  • Industrieterreinen: geen opeenhoping van armoedige loodsen met daaromheen vele hectares rotzooi zoals in Nederland maar mooie vaak onder architectuur gebouwde fabrieken en werkplaatsen en onmiddellijk daarnaast dan weer bossen of akkerbouw. Dus geen onbestemde area met planningsrotzooi.
  • Wat ook opviel was het grote aantal biogas installaties dat ik tegenkwam. En geen kleintjes. Er waren hele grote bij die pas gebouwd waren en waarschijnlijk door een agrarisch collectief geëxploiteerd worden.
  • Heel prettig vind ik dat de architectuur van huizen niet protserig is zoals zo vaak in Nederland. Denen vinden het blijkbaar niet zo nodig om hun rijkdom te tonen in overmatige huizen die vaak ook nog smakeloos zijn. Om over patserige auto’s maar te zwijgen.
  • Kortom het perfecte land op het eerste gezicht. Denemarken is af. Niets meer aan doen. Maar hoe komt het dan dat de cultuuruitingen dan vaak zo triest zijn zoals ik eerder schreef. Te veel tijd om met jezelf bezig te zijn hetgeen persoonlijke problematiek vaak alleen maar vergroot? Interessant om over na te denken.

Overtocht naar Kristiansand

Om ca. 16.00 uur kwam ik aan bij de haven van Hirtshals precies op tijd om in te checken. Maar we moesten lang wachten. Op zee waren de golven te hoog om te vertrekken. Het weer werd echter snel beter op zee zodat we om ca. 18.00 uur konden vertrekken met ruim een uur vertraging.

Camperreis Noorwegen: Hirtshals

Aan boord lang gesproken met een wat oudere Amerikaan die veel door Europa reist en erg geïnteresseerd in Europese geschiedenis is. Altijd interessant om te vernemen hoe Amerikanen tegen Europa aankijken op hun vaak wat simpele manier. Ze vergeten toch al te vaak het complexe verleden van Europa en de complexe structuur van de EU tegenwoordig. Of maken wij het te ingewikkeld? In ieder geval kon hij zich goed indenken dat Engeland uit de EU is gestapt maar uit het antwoord op mijn tegenvraag bleek niet dat hij heel veel had nagedacht over de mogelijke consequenties van uittreding.

Amerikanen kun je ook altijd goed de kast op krijgen door het gesprek naar belastingen te leiden. Dat lukte nu ook weer: “52 % taxes??? You must be crazy!!! Over my dead body!!! “. Tegenargument van mijn kant: “Ja, maar kijk naar ons schoolsysteem, onze medische zorg, ons pensioenvoorzieningen en overige aanpak. Dat zijn toch meestal goede investeringen. Dat kon hij rationeel niet ontkennen maar emotioneel zat hij duidelijk in de knoop met grotere overheidsbemoeienis.

Na een relatief rustige oversteek om ca. 20.15 uur in Kristiansand aangekomen. Gezien de slechte weersvoorspellingen heb ik besloten om de hele reis om te keren. Dus niet vanuit het zuiden langzaam naar het noorden te trekken en dan in 3 dagen terugrijden. Maar eerst naar Narvik en de Lovoten te reizen en dan langzaam naar het zuiden te reizen in de hoop dat in de loop van de tijd het weer beter wordt en ik dus mooi weer heb bij de fjorden. Eveneens besloten om niet de snelwegen te nemen maar die te ontwijken naar het noorden toe. Dat is makkelijk in te stellen op de TomTom.

Bygland

Een en ander betekent dat het eerste gedeelte van de reis door de Telemark gaat. Buiten Kristiansand al gelijk een heel mooie route via de 9 naar het noorden toe door een prachtig merengebied. Nabij Byglandsfjorden aan deze provinciale weg een overnachtingsplaats gevonden. Aan een provinciale weg? Is dat niet druk? Nee hoor overdag kom je er al niet veel auto’s tegen en ’s nachts is het nog rustiger.

De camperplaats waar ik rond 21.30 uur aankwam, is goed onderhouden met een sanitair gebouw en picknicktafels. Er stond nog een Italiaan op deze camperplaats. Mooiste verrassing: het was gelegen pal aan de Byglandsfjorden. Helaas stroomde het van de regen dus buiten zitten en rustig genieten zat er niet in. Als het droog was geweest trouwens ook niet want het stikte er van de gemeen stekende muggen. Maar de camper heb ik dankzij alle horren muggenvrij kunnen houden. Daarna gekookt (zelfde als gisteren) en naar bed gegaan. Het was inmiddels 24.00 uur maar nog steeds licht.

Camperreis Noorwegen: Bygland

Ik begin aardig te wennen aan de camper. Schrik niet meer van ieder geluid dat ik nog niet ken. Ik kom ook in een zekere routine voor wat betreft de water-, gas- en elektriciteitsvoorziening. Ik ben blij dat ik een zwaardere inverter heb laten installeren, want ik kan nu alle en vaak ook meerdere apparaten tegelijk opladen en/of gebruiken.

Delen met je netwerk?
(Visited 1.428 times, 1 visits today)