Camperreis Noorwegen dag 17: Van Balestrand (Esefjord) naar Jostedalen

Bergsetbreen

Op de 17e dag van de camperreis Noorwegen rijd ik naar het gletsjercentrum Breheimsenteret. Weer zo’n mooie route. In de middag maak ik een lange wandeling naar de gletsjer Bergsetbreen. In de vroege avond vind ik een mooie overnachtingsplaats aan de rand van een snelstromende rivier.

Vanochtend redelijk vroeg op pad om de ferry van 8.00 uur te halen. Na de overtocht loopt de weg naar Sogndal en Gaupne langs het laatste stuk van de Sognefjord. De Sognefjord is de langste en diepste fjord ter wereld. Het is niet de mooiste fjord naar men zegt (voor mij was hij mooi genoeg) maar in het voorjaar moet het er schitterend zijn omdat aan beide oevers heel veel boomgaarden zijn. Het is een welvarende fjord. De huizen en bedrijven zien er goed onderhouden uit en er zijn schitterende woonhuizen te zien die eind 19e eeuw of begin 20e eeuw gebouwd zijn (of zijn het kopieën?) met een erker aan de voorkant en een balkon daarboven. Raamlijsten en daklijsten zijn kunstig gesneden.

Opvallend is hier weer de groene kleur van het water waarvan ik eerder repte. De stadjes Sogndal en Graupne zijn een teleurstelling. Het is net als in Nederland: er zijn prima architecten die schitterende ontwerpen van afzonderlijke gebouwen maken maar ze gaan vaak geheel ten onder in de naar mijn mening ondeskundige en aanrommelende stedenbouwkundige planning. Waar de nieuwe gebouwen zo mooi aansluiten op de natuur in de buitengebieden lijkt het wel of er in dit soort steden geen enkele rekening wordt gehouden in welke context het nieuwe gebouw opgenomen moet worden.

Breheimsenteret

Voorbij Gaupne ga ik links af de smalle 604 op. Deze loopt, zoals bijna alle wegen in Noorwegen, langs een rivier. En constateerde ik eerder dat de kleur van het water zo opvallend groen was, nou dat was maar een flets kleurtje vergeleken met het groene water van deze rivier. Je denkt in eerste instantie aan vervuiling maar ik heb meerdere keren gelezen dat het meesleepsels zijn van de gletsjers. De rit eindigt voorlopig bij het Breheimsenteret. Dit is een museum/servicepunt dat met name informatie biedt over de nabijgelegen gletsjer: het ontstaan van gletsjers in het algemeen en de milieufactoren die tegenwoordig een rol van betekenis spelen.

De tentoonstelling is heel informatief maar met wel erg veel tekstborden. Ik zou evenwel niet weten hoe je het compacter zou kunnen schrijven. De uitleg d.m.v. een film hoe gletsjers ontstaan is interessant. Ik wist daar niet zo veel van af hoewel ik meerdere keren de Alpen bewandeld heb.

Wat ik ook niet wist was dat de ijstijden tot nu toe ca. 100.000 jaar in beslag nemen en afgewisseld worden met een warmere periode die ca. 10.000 jaar in beslag neemt. Het einde van de laatste ijstijd is nu ca. 11.500 jaar geleden. Er zal dus snel een nieuwe ijstijd aanbreken. Volgend najaar maar een extra warme winterjas kopen. De invloed van de mens op het milieu en het effect daarop bij de afwisseling van ijstijden en warmere periodes was wat onderbelicht. De film die getoond wordt in de grote cinema, is mooi maar is eerder te karakteriseren als een reclamefilm voor het gebied.

Camperreis Noorwegen: Breheim gletsjer

Bergsetbreen

Aan de balie zie ik dat mensen zich inschrijven voor wandeltochten over de gletsjer. Ik kijk in de folder en zie dat een wandeling van twee tot drie uur, afhankelijk van de grootte van de groep 70 tot 280 Euro kost. Er doen dan ook voornamelijk Noren mee met deze wandeltocht. In de Alpen zijn ze, al dan niet onder begeleiding van een gids, in bv. De Grand Randonnees opgenomen.

Het is inmiddels heel mooi weer geworden. Echt heel mooi weer. Dus niet minder grijze wolken maar volop zon en de temperatuur gaat navenant omhoog. Dat vraagt dus om een buitenactiviteit. Niet ver van het informatiecentrum is er een wandeling naar de Bergsetbreen (Bergsetgletsjer) die onderdeel is van de grootste gletsjer van Europa. Ik rijd er naar toe en ben diep onder de indruk van het uitzicht van veraf op deze gletsjer. De wandeling is niet erg lang maar anders dan in de Alpen kom je op veel kortere afstand van elkaar de diverse types landschap tegen.

Camperreis Noorwegen: Bergsetbreen

Het begint met een weidegebied met weer ongelooflijk veel uitbundig bloeiende planten. Daarna kom je door een bosgebied met hoge berken en vervolgens worden die berken kleiner en grilliger van vorm. Je steekt tal van stroompjes over die leiden tot de eerder genoemde groene rivier. Na het bosgebied kom je in een rotsig landschap en steeds zie je die gletsjer voor je schitteren in de zon. Helaas is het i.v.m. het gevaar van vallende rotsen niet mogelijk om helemaal naar de rand van de gletsjer te lopen maar je komt er heel dicht bij en het biedt een fascinerend uitzicht.

Daarna de terugweg aanvaard naar de parkeerplaats. Het loopt tegen 5 uur en ik stel me voor om op die parkeerplaats die helemaal niet druk is te overnachten met uitzicht op de gletsjer. Maar helaas, als ik de auto keer om een optimaal zicht op de gletsjer te krijgen zie ik ook een bordje dat het verboden is om te kamperen en te overnachten in de camper. De gletsjer ligt in een nationaal park dus ik heb er alle begrip voor.

Maar ik zie ook een Nederlandse auto die allerlei kampeergerei aan het uitladen is. Ik denk ze van dienst te zijn door te zeggen dat het hier verboden is om te kamperen. Woede-uitbarsting. Waar ik me wel mee bemoeide. Ze bepalen zelf wel of een verbod voor hen geldig is of niet. Ik kan het woord aso niet onderdrukken en vertrek. Ja, ja, landgenoten, je schaamt je er af en toe wel voor.

Camperreis Noorwegen: nabij Bergsetbreen

Dus een andere onvernachtingsplaats gezocht. Snel gevonden aan de rand van de groene rivier (buiten het nationaal park). Mooi uitzicht. Gekookt en de vaste riedel afgewerkt. Menu was vandaag kip tandoori. Helaas zonder zure room maar toch heel eetbaar.

Delen met je netwerk?
(Visited 661 times, 1 visits today)