Handigheidjes

Inventarislijst

Ook zo veel gedoe met het inladen van de camper voor een nieuw reis? Ik heb veel websites met inventarislijsten bekeken maar geen daarvan voldeed aan mijn behoeften. Daarom heb ik er zelf maar een gemaakt: Inventarislijst camper. De lijst is in tweeën gesplitst. Links de spullen die permanent aanwezig moeten zijn en rechts de spullen die per reis opnieuw ingeladen moeten worden. De lijst is meerdere keren te gebruiken. In de kolommen kun je de diverse reisdata opgeven en evantuele opmerkingen toevoegen.

 


Websites

Tal van websites hebben mij goed geholpen bij de eerste stappen op het camperpad:

 • NKC: Zeer complete website met alle informatie die je je maar kunt wensen.
 • Campersite.nl: Ook behoorlijk complete website (maar minder gedetailleerd als die van de NKC). Veel informatie over aankoop en reisbestemmingen.
 • Camper startpagina: De bekende startpagina op het gebied van campers en camperreizen.
 • Campercontact: Handige site om POI’s (Points of Interest; o.a. verblijfplaatsen) te downloaden voor de navigatieapparaten.
 • France Passion: Overnachtinsplaatsen bij o.a. wijnboeren in Frankrijk.
 • España Discovery: Overnachtingsplaatsen bij o.a. wijnboeren in Spanje.
 • Brit Stops: Overnachtingsplaatsen in the country in Engeland.

 


Apps

Enkele veel door mij gebruikte generieke apps tijdens het reizen:

 • Camperplaatsen: app van de NKC met zeer veel camperplaatsen in Europa. Ondanks de lage waardering voor deze app heb ik hem tot volle tevredenheid meerdere keren geraadpleegd.
 • Google translate: bekende app voor het vertalen van geschreven en gesproken teksten.
 • 1Password: uitstekende kluis voor het genereren, opslaan en beheren van je passwords; niet goedkoop maar heel erg goed; ik gebruik hem veelvuldig en al jaren lang.
 • De beste weerapps. Er zijn vele weerapps beschikbaar. Onmisbaar voor degenen die veel buiten willen zijn. De link verwijst naar de beste weerapps van 2018.
 • Rother: uitstekende wandelgidsen met beschikbaarheid van GPS-bestanden; zie ook hieronder bij GPS voor outdoors.
 • Alltrails: uitstekende app waarop je vooraf op je computer geïmporteerde wandelingen of zelf samengestelde wandelingen, off line kunt volgen; zie ook hieronder bij GPS voor outdoors.
 • Volkskrant: digitale versie van de Volkskrant; gratis bij abonnement op deze krant. Andere kranten beschikken vrijwel alle over een vergelijkbare dienstverlening.
 • Nu: redelijke nieuwsapp; beetje populair.
 • Kobo: app als e-reader. Handig voor als de stroom van de echte e-reader op is. Beeldscherm van e-reader veel beter dan app want kan ook in volle zonneschijn gelezen worden.
 • Spotify: muziek streaming service. Je kunt ook vooraf muziek downloaden zodat je niet on line hoeft te zijn tijdens het luisteren. Gratis versie met reclame. Betaalde versie (ca. € 10,– per maand) zonder reclame. Soms gratis bij telecom abonnementen.
 • Rabobank: voor het beheer van je bankzaken. Alle banken en credicardorganisaties beschikken over een vergelijkbare app.
 • Facetime: voor gratis video gesprekken tussen apple accounts.
 • WhatsApp: goede berichtenservice. Er zijn tal van vergelijkbare diensten.
 • Skype: gratis video gesprekken en chats.
 • Kpn: voor het bijhouden van o.a. je datagebruik en beheer van je KPN-account. Andere telecom aanbieders bieden een vergelijkbare service.
 • Wifi finder: voor het vinden van al dan niet gratis hotspots.
 • Dropbox: voor opslag en beheer van documenten.
 • Wiki Links: heel handige toegang tot beknopte wiki-informatie en dus heel handig voor onderweg. Zaken worden altijd in een bredere context uitgelegd d.m.v. mindmaps. Kost ca. € 5,–.
 • City Maps 2 Go: leuke app voor stadbezoek. Is off-line te gebruiken. Tal van zoekfuncties op o.a. restaurants, musea e.d.
 • Outlook: webmail app. Andere providers bieden vergelijkebare apps aan.

Ik houd mij graag aanbevolen voor aanvullingen en alternatieven.

 


Navigatie voor campers

Ik gebruik intensief de Europa kaart voor campers van TomTom. Deze kaart heeft als voordeel dat hij heel west- en oost Europa beslaat en bij de planning van de routes rekening houdt met de vooraf in te stellen lengte, breedte, hoogte en het gewicht van het voertuig.

 


Samenstellen van routes in Google Maps en het plaatsen van routes in TomTom

Ik gebruik Google Maps vrijwel altijd om routes te ontwikkelen. Dat kan ook via TomTom rechtstreks maar ik vind dat de mogelijkheden binnen Google Maps veel ruimer zijn. Bovendien zijn er meer soorten kaarten beschikbaar en zijn de kaarten gedetailleerden. Tenslotte is het voordeel van Google Maps dat deze beschikt over een heel goede zoekfunctie. Omdat ik ervaren heb dat veel mensen moeite hebben met het omzetten van Google Maps-routes naar TomTom-routes, volgt hier een toelichting hoe je te werk kunt gaan.

Routes maken in Google Maps

 1. Open Google Maps:  https://www.google.nl/maps
 2. Open Google Apps (klik op icoontje rechtsboven met de 9 punten)
 3. Klik op Drive
 4. Klik linksboven op de blauwe knop ‘nieuw’
 5. Klik op ‘meer’
 6. Klik op ‘Google My Maps’
 7. Nu zit je op het scherm van een naamloze kaart
 8. Geef de kaart een titel door op ‘naamloze kaart’ te klikken. Je geeft de kaart een naam en klikt op ‘opslaan’.
 9. Je zit nu op een scherm met de zojuist gegeven naam.
 10. Klik op het icoontje onder de zoekbalk ‘routebeschrijving toevoegen’ (icoontje met splitsende weg met een pijl naar rechts).
 11. Er wordt nu in de linker kolom een scherm toegevoegd ‘naamloze laag’. Als je wilt kun je de naamloze laag een andere titel geven zoals eerder beschreven.
 12. Vul bij A het startpunt in en bij B de eindbestemming.
 13. Op de kaart is nu de route te zien die je gevraagd hebt.
 14. Je kunt een aanvullende bestemming invoeren door op ‘Bestemming toevoegen’ te klikken en de aanvullende bestemming in te typen. De route wordt nu verlengd.
 15. Van de toegevoegde bestemming kun je ook een tussenbestemming maken door het lettericoontje aan te klikken en deze te verslepen naar een hogere of lagere positie in de lijst.
 16. Als je de route wilt aanpassen kun je (eventueel nadat je rechtsbeneden de weergave verkleind of vergroot hebt met + of – icoon), klikken op de route met de linkermuisknop. Er verschijnt dan een wit rondje met zwarte rand. Houd de linkermuisknop ingedrukt en versleep het witte puntje naar het punt via welke je wilt reizen. De route wordt nu aangepast. Let er wel op dat je dit in de juiste volgorde doet want als je aan het einde van de route de punt versleept naar het begin van de route dan wordt je in de echte route nodeloos heen en weer gestuurd.
 17. Als je op de route een markering wilt aanbrengen dan klik je op de titel van de naamloze laag waarin in blauw ‘importeren’ staat.
 18. Onder de zoekbalk wordt nu het markerings icoon aanklikbaar gemaakt. Klik dit icoon aan en de cursor krijgt het uiterlijk van een +. Klik dit kruisje op de plek waar je de markering wilt aanbrengen en er opent zich een scherm waarin je de titel met eventueel een omschrijving kunt aangeven/aanpassen. Klik op ‘Opslaan’ en de markering wordt op de kaart geplaatst.
 19. Met behulp van de icoontjes onder in dit schermpje kun je eventueel het uiterlijk van het symbool aanpassen, de tekst verder aanpassen en foto’s of video’s toevoegen.
 20. Je bent nu klaar en als je de tab ‘Mijn Drive’ aanklikt dan zie je dat de route is opgenomen in de lijst van Mijn drive.

Overzetten van de Google Maps route naar GPX bestand

 1. TomTom accepteert niet zonder meer de in Google Maps gecreeerde routes. Daarvoor moet je de bestandssoort aanpassen. Open daartoe je route in Google Maps My Drive (zoals je eerder gedaan hebt bij het creëren van de route). Open de route (als die nog niet geopend is) en klik op de drie puntjes naast de bovenste titel in de linker kolom. Klik in het rolmenu op ‘Exporteren naar KML/KMZ’.
 2. Klik in het volgende scherm op de knop ‘downloaden’. De overige keuzeopties kun je blank laten. Links beneden op je scherm zie je het gedownloade bestand staan.
 3. Nu moet je een conversieprogramma openen. Ik gebruik in een nieuw tabblad het conversieprogramma gpsvisualizer.
 4. In het scherm dat nu verschijnt klik je eerst bovenaan op GPX (de bestanden die TomTom accepteert).
 5. Klik vervolgens op de knop bestanden kiezen. Je komt nu in de mappen- en bestandenlijst van je eigen computer. Meestal worden de gedownloade bestanden opgeslagen in de map downloads. Open dus deze map en dubbelklik op de bestandsnaam en op het scherm van de converter zie je nu de bestandsnaam staan. Klik op de knop ‘Convert’ en na enkele seconden zie je boven de donkere balk het overgezette bestand staan. Klik op deze bestandsnaam en het nieuwe bestand in GPX format wordt gedownload. Dat gedownloade bestand zie je linksonder op je scherm verschijnen.

GPX-bestand in TomTom openen

 1. Open de TomTom My drive site.
 2. Log in op my drive of open een account.
 3. Je zit nu in een scherm met een wereldkaart. Links in een zwarte balk zie je vier icoontjes staan. Klik op het derde icoontje (‘Mijn routes’). Er ontrolt nu een lijst met jouw eerder gemaakte routes. Klik onderaan deze lijst op de tkest: ‘importeer een gpx-bestand’
 4. In het volgende scherm klik je op de knop ‘Selecteer Bestand’
 5. Je komt nu in de lijst met gedownloade bestanden. Als je daar niet in terecht komt dan klik je op de map ‘Downloads’
 6. Dubbelklik het betreffende GPX bestand aan.
 7. Je komt nu weer in de lijst met ‘mijn routes’ terecht.
 8. Scroll helemaal naar beneden en je ziet daar het routebestand weergegeven. Klik op deze bestandsnaam en Bingo!!! Je route verschijn correct in TomTom.
 9. Door op het pennetje naast de titel te klikken kun je de naam van het bestand aanpassen.
 10. Verschuif het knopje op het scherm om de route te synchroniseren met je TomTom apparaat. (Het is mogelijk dat dat proces per TomTom apparaat verschilt).

 


GPS voor outdoors

Om veel te kunnen zien tijdens de reizen moet er ook veel gelopen worden. Dat gebeurt dan meestal in gebieden waar, anders dan in Nederland, niet ierdere 100 meter een gekleurd paaltje staat dat bevestigt dat je nog op het goede pad loopt. In het verleden maakte ik veel gebruik van de Garmin etrex 20x waarop standaard de Garmin TopoActive kaart van West-Europa staat. West Europa is dan ook echt alleen West Europa; Griekenland staat er bij voorbeeld niet op. Daar moet je dus, als die beschikbaar zijn aparte kaarten voor kopen die toch al snel € 130,– per groot gebied en € 20,– per klein gebied kosten. Bovendien vind ik de Garmin apparatuur verre van gebruiksvriendelijk en heb ik altijd ruzie met het voor mij veel te kleine beeldscherm.

Via computer en smartphones komen er steeds meer en goede alternatieven beschikbaar waarbij het mogelijk is om routes op je computer te downloaden of zelf te ontwerpen en deze te exporteren naar je smartphone. Ik ben begonnen met het werken in google-earth en google-maps maar daar ben ik snel mee gestopt omdat het voor mij veel te ingewikkeld was om de verschillende bestandsformats te importeren en te exporteren. Er zijn nu voor mij nog twee goede alternatieven over:

Rother Wanderführer

Ik ben erg enthousiast over de wandelgidsen van Rother (Wanderführer). Er zijn er ruim 300 beschikbaar. In iedere gids worden 25 tot 60 wandelingen beschreven variërend van licht tot zwaar en variërend in duur van 1,5 uur tot hele dagen. Door aankoop van deze handzame gidsen krijg je op de website van Rother toegang tot de GPS-bestanden van vrijwel alle gidsen. Die kun je dan zelf downloaden naar jouw apps of naar jouw GPS-apparatuur. Nog makkelijker is het om via de app van Rother de wandelingen per gids voor ca. € 10,– te downloaden. Heel eenvoudig. Het kind en zelfs ik konden de was doen.

Alltrails

Maar niet alle gebieden in Europa zijn uiteraard in de Rother wandelgidsen opgenomen. In die gevallen maak ik gebruik van de diensten van Alltrails. Op de website kun je thuis op je computer routes importeren en exporteren naar de app van Alltrails voor Ios-apparatuur. Er is ook een app beschikbaar voor Android appratuur. De gratis versie van Alltrails heeft twee belangrijke beperkingen: je kunt niet zelf routes ontwikkelen en je kunt op de app geen kaarten downloaden zodat je tijdens het lopen altijd on line moet zijn en dat vreet uiteraard energie. In de betaalde versie die ongeveer € 30,– per jaar kost is dat wel mogelijk (plus nog andere extra’s). De app is gratis.

GaiaGPS

Een alternatief voor Alltrails is GaiaGPS. Vergelijkbaar met Alltrails maar met veel meer mogelijkheden dan Alltrails. De basisversie van GaiaGPS kost ongeveer € 20,– per jaar en een zelfde bedrag moet je eenmalig betalen voor de app. De uitgebreidere versie kost ongeveer € 40,– per jaar en daar komen dan ook nog de eenmalige kosten voor de app bij ad ca. € 20,–.

Ik vind GaiaGPS echter ingewikkelder om te gebruiken dan Alltrails. Die is wat mij betreft geschikt voor de ‘professionele wandelaar’. Voor mij volstaan de functionaliteiten van Alltrails en dan is de keuze snel gemaakt. Alltrails is alleen in de Engelse taal te gebruiken. GaiaGPS kent ook een Nederlandse versie.

Ik heb op het internet een vergelijking gevonden tussen Alltrails en GaiaGPS. Daarbij moet wel gesteld worden dat deze vergelijking geschreven is door een medewerkster van GaiaGPS. Dat neemt niet weg dat de feitelijke vergelijking interessant is.

Nog een handigheidje: niet alle routes die je importeert zijn opgebouwd met GPS-databestanden. In Alltrails werkt men met GPS-databestanden. Er is een handige website waarmee je b.v. GPX-, KML-, KMZ-databestanden kunt omzetten naar GPS-databestanden: GPS-visualizer. Ook die applicatie kon ik zonder problemen gebruiken.

 


Leesvoer

Ik lees relatief veel en dat betekent dat voor de langere reizen er veel boeken meegaan die veel ruimte innemen en er ook voor zorgen dat je sneller het maximum gewicht van de camper bereikt. Ik neem dus geen fysieke boeken meer mee maar maak gebruik van een Kobo e-reader. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van de vele apps die beschikbaar zijn voor het lezen van e-books. Bij Kobo en tal van andere boekleveranciers kun je digitale versies van boeken kopen die in het algemeen goedkoper zijn dan de hard-copies.

Je kunt ook gebruik maken van ebook abonnementsdiensten zoals Kobo-plus, de Openbare bibliotheek of Bruna. Klik hier voor een vergelijking van deze abonnementsdiensten en een nadere beschrijving van Kobo-plus.

Aanvankelijk had ik een proefabonnement genomen op Kobo plus, een nieuw initiatief van Kobo en Bol.com. Ze bieden bijna 40.000 titels aan. Daarvoor moet je een abonnement nemen dat € 9,99 per maand kost en maandelijks opzegbaar is. Je kunt maximaal 15 titels op je e-reader of app downloaden en ze blijven in jouw bezit gedurende je abonnementstermijn. Je kunt de titels op maximaal 5 apparaten tegelijkertijd lezen. Het actuele boekenaanbod is (nog) niet heel groot maar tussen de 40.000 titels zitten genoeg boeken die ik nog graag wil lezen.

Omdat het (actuele) literatuur-aanbod op Kobo-plus nog niet heel groot is en de kwaliteit ervan mij persoonlijk een beetje tegenviel, ben ik na de proefperiode overgestapt op de Openbare Bibliotheek. Voor € 42,– per jaar kun je 10 e-books per 3 weken lenen. Bovendien kun je per jaar 2 digitale cursussen volgen. De boeken komen uiteraard niet in je bezit.

 


Camper schoonmaken

Vind je het ook zo lastig om de camper aan de buitenkant goed schoon te maken (groene aanslag, zwarte strepen, ophopend vuil rond de ramen, dak reinigen)? Dan biedt het volgende bedrijf wellicht een uitkomst: de autostomerij. Het is een franchisebedrijf met vestigingen door het hele land. De camper wordt (milieuvriendelijk) met stoom gereinigd en er wordt rekening gehouden met de kitranden. Naar keuze kan de camper voorzien worden van een was- of sealinglaag om de laklaag te beschermen en vuil snel af te voeren. De werkzaamheden worden thuis of op een aan te geven locatie uitgevoerd. Uiteraard is het ook mogelijk om het interieur te laten stoomreinigen.

 


 

(Visited 569 times, 1 visits today)