Handigheidjes

Inventarislijst

Ook zo veel gedoe met het inladen van de camper voor een nieuw reis? Ik heb veel websites met inventarislijsten bekeken maar geen daarvan voldeed aan mijn behoeften. Daarom heb ik er zelf maar een gemaakt: Inventarislijst camper. De lijst is in tweeën gesplitst. Links de spullen die permanent aanwezig moeten zijn en rechts de spullen die per reis opnieuw ingeladen moeten worden. De lijst is meerdere keren te gebruiken. In de kolommen kun je de diverse reisdata opgeven en evantuele opmerkingen toevoegen.

 


Websites

Tal van websites hebben mij goed geholpen bij de eerste stappen op het camperpad:

 • NKC: Zeer complete website met alle informatie die je je maar kunt wensen.
 • Campersite.nl: Ook behoorlijk complete website (maar minder gedetailleerd als die van de NKC). Veel informatie over aankoop en reisbestemmingen.
 • Camper startpagina: De bekende startpagina op het gebied van campers en camperreizen.
 • Campercontact: Handige site om POI’s (Points of Interest; o.a. verblijfplaatsen) te downloaden voor de navigatieapparaten.
 • France Passion: Overnachtinsplaatsen bij o.a. wijnboeren in Frankrijk.
 • España Discovery: Overnachtingsplaatsen bij o.a. wijnboeren in Spanje.
 • Brit Stops: Overnachtingsplaatsen in the country in Engeland.

 


Apps

Enkele veel door mij gebruikte generieke apps tijdens het reizen:

 • Camperplaatsen: app van de NKC met zeer veel camperplaatsen in Europa. Ondanks de lage waardering voor deze app heb ik hem tot volle tevredenheid meerdere keren geraadpleegd.
 • Google translate: bekende app voor het vertalen van geschreven en gesproken teksten.
 • 1Password: uitstekende kluis voor het genereren, opslaan en beheren van je passwords; niet goedkoop maar heel erg goed; ik gebruik hem veelvuldig en al jaren lang.
 • De beste weerapps. Er zijn vele weerapps beschikbaar. Onmisbaar voor degenen die veel buiten willen zijn. De link verwijst naar de beste weerapps van 2018.
 • Rother: uitstekende wandelgidsen met beschikbaarheid van GPS-bestanden; zie ook hieronder bij GPS voor outdoors.
 • Alltrails: uitstekende app waarop je vooraf op je computer geïmporteerde wandelingen of zelf samengestelde wandelingen, off line kunt volgen; zie ook hieronder bij GPS voor outdoors.
 • Volkskrant: digitale versie van de Volkskrant; gratis bij abonnement op deze krant. Andere kranten beschikken vrijwel alle over een vergelijkbare dienstverlening.
 • Nu: redelijke nieuwsapp; beetje populair.
 • Kobo: app als e-reader. Handig voor als de stroom van de echte e-reader op is. Beeldscherm van e-reader veel beter dan app want kan ook in volle zonneschijn gelezen worden.
 • Spotify: muziek streaming service. Je kunt ook vooraf muziek downloaden zodat je niet on line hoeft te zijn tijdens het luisteren. Gratis versie met reclame. Betaalde versie (ca. € 10,– per maand) zonder reclame. Soms gratis bij telecom abonnementen.
 • Rabobank: voor het beheer van je bankzaken. Alle banken en credicardorganisaties beschikken over een vergelijkbare app.
 • Facetime: voor gratis video gesprekken tussen apple accounts.
 • WhatsApp: goede berichtenservice. Er zijn tal van vergelijkbare diensten.
 • Skype: gratis video gesprekken en chats.
 • Kpn: voor het bijhouden van o.a. je datagebruik en beheer van je KPN-account. Andere telecom aanbieders bieden een vergelijkbare service.
 • Wifi finder: voor het vinden van al dan niet gratis hotspots.
 • Dropbox: voor opslag en beheer van documenten.
 • Wiki Links: heel handige toegang tot beknopte wiki-informatie en dus heel handig voor onderweg. Zaken worden altijd in een bredere context uitgelegd d.m.v. mindmaps. Kost ca. € 5,–.
 • City Maps 2 Go: leuke app voor stadbezoek. Is off-line te gebruiken. Tal van zoekfuncties op o.a. restaurants, musea e.d.
 • Outlook: webmail app. Andere providers bieden vergelijkebare apps aan.

Ik houd mij graag aanbevolen voor aanvullingen en alternatieven.

 


Routes en tracks maken

Ik maak voor de planning en de uitvoering van mijn reizen gebruik van

 • Tom Tom (voor autoroutes navigatie)
 • All Trails (voor wandelingen navigatie)
 • Google Maps voor kaarten die ik in mijn blog kan importeren.

Hieronder volgen de stappen die achtereenvolgens genomen moeten worden.

Wandelingen samenstellen en opnemen in Google Maps en All Trails

Tekenen

 1. Het beste is om de wandelroute te tekenen in All Trails. Er zijn in de kaarten van all trails meer tracks uitgetekend die aangeklikt kunnen worden. Het nadeel van all trails is dat het geen goede zoekfunctie heeft om bij voorbeeld het startpunt van de wandeling te vinden. Daar is Google Maps weer beter in. Door afwisselend Google Maps en All trails te raadplegen (in de kaartmodus en in de sattelite-modus) om het vertrekpunt te vinden, kom je er tenslotte wel uit.
 2. In All Trails de wandeling verder uitzetten door ‘draw route’ te klikken. Na beëindiging met behulp van het elevation-schema (onder de kaart) goed controleren of de track er goed in zit (geen dubbele trajecten).
 3. Kleur van de route eventueel aanpassen in het linker paneel en eventueel beschrijving toevoegen.
 4. Kaart opslaan door save in te drukken.
 5. De wandeling is nu onder more maps in All trails opgeslagen.

GPX-bestand invoeren

 1. Upload GPX-knop aanklikken
 2. In volgende scherm nog een keer upload aanklikken. File kiezen die geuploaded moet worden.
 3. Weer een keer uploaden kiezen en de file wordt op de kaart geprojecteerd.
 4. Na beëindiging met behulp van het elevation-schema (onder de kaart) goed controleren of de track er goed in zit (geen dubbele trajecten).
 5. Kleur van de route eventueel aanpassen in het linker paneel en eventueel beschrijving toevoegen
 6. Kaart opslaan door save in te drukken.
 7. De wandeling is nu onder more maps in All trails opgeslagen.

Andersoortige bestanden omzetten naar GPX-bestand

 • Het kan zijn dat je een andersoortig bestand hebt dan GPX. Dan kun je met behulp van een GPS-converter van dat bestand een GPX-file maken. Ik gebruik daarvoor http://www.gpsvisualizer.com
 • Klik ‘Convert to GPX’ aan. Kies het bestand dat je wil omzetten en let er op dat het output format als GPX is ingesteld en klik op convert
 • In het volgende scherm klik je op ‘click to download’ en sla de GPX-file die uit veel nummers bestaat op in de door jou gewenste map. Pas eventueel de naam aan van deze niet veel zeggende nummers.

Kaarten opnemen in Google Maps

 1. Als je nog geen GPX-file hebt in All Trails, klik dan in de map van de betreffende kaart op de knop ‘Download GPX’
 2. Sla de GPX-file op in de door jou gewenste map.
 3. Ga naar https://drive.google.com
 4. Klik op ‘nieuw’ en vervolgens op ‘meer’ en vervolgens op ‘Google my maps’
 5. Nu verschijnt er een naamloze nieuw kaart. Pas de naam aan door er op te klikken.
 6. Klik op importeren en kies de gewenste GPX-file (of andersoortige file die geaccepteerd wordt).
 7. De route verschijnt nu op de kaart.
 8. Pas eventueel de basiskaart aan.
 9. Kaart wordt vanzelf opgeslagen in Google Drive.

Een route maken in TomTom

Route maken in mydrive van TomTom

 1. Ga naar https://mydrive.tomtom.com
 2. Klik op icoon linksboven ‘Plan route’
 3. Vul in het eerste vakje de naam in van de plaats waarvanuit je wil vertrekken; maak gebruik van de eventueel gedane suggesties.
 4. Vul vervolgens het volgende bestemmingspunt in en ga zo door tot je het eindpunt gedefinieerd hebt. Je kunt de diverse plaatsen uit je route van plaats verwisselen door te hoveren naar de drie puntjes naast de plaatsnaam en vervolgens de plaats in te voegen op een andere plek in de lijst.
 5. Als de route klaar is klik dan op ‘Sla op in mijn routes’.
 6. Pas in het volgende scherm eventueel de naam aan door op de voorgestelde naam te klikken en te wijzigen.
 7. Als je de uitgezette route ook wilt opnemen in Google Maps dan klik je op het icoontje deel route links beneden en download je het GPX bestand en sla je dat op onder een door jouw gewenste naam en map. Om de kaart te maken in Google Maps volg je de stappen 15 tot en met 21.
 8. Als je de route gelijk op je TomTom apparaat wil zetten. Schuif dan de knop ‘Synchroniseer deze route als een track op mijn systemen’ naar rechts.
 9. Klik op ‘Sla op’.
 10. De route is nu opgenomen in de lijst onder het icoontje ‘Mijn routes’.

POI’s bestanden maken

Poi bestanden maken

Het is makkelijk als je tijdens het rijden van de route geattendeerd wordt op plaatsen die het vermelden waard zijn zoals beginpunten van wandelingen en bij voorbeeld bezienswaardigheden voor zover die nog niet in de route opgenomen zijn. Je kunt dan in TomTom onder het icoontje Mijn plaatsen een nieuwe plaats toevoegen. Je kunt dat doen door een nieuwe plaats toe te voegen aan favorieten maar het nadeel daarvan is dat het aantal favorieten beperkt is tot, naar ik meen, 50. Beter is het dus op een POI-bestand te maken. Daar gelden geen limieten.

 1. Ik wil bij voorbeeld een POI-bestand maken van de beginpunten van de wandelingen zodat ik die later in de TomTom routes kan opnemen. Daartoe ga ik als volgt te werk.
 2. Ik ga naar een wandeling van die ik opgenomen heb in mijn Google Drive. (zie hiervoor de paragraaf ‘Kaarten opnemen in Google Maps’). In de sattelite modus kan ik heel precies zoeken waar bij voorbeeld de beste parkeermogelijkheid is voor het begin van de wandeling. (Sattelite modus is te vinden door ‘basiskaart’ aan te klikken).
 3. Vervolgens klik je het icoontje ‘Markering toevoegen’ aan en plaats je de markering op de gewenste plaats.
 4. Pas de titel aan en voeg eventueel opmerking toe.
 5. Klik op opslaan.
 6. In het volgende scherm maak je een blok van de titel en de kaartcoördinaten links onderaan in het venstertje en kopieer je dat blok.
 7. Nu ga je naar het volgende programma: http://ov2.kraz.de/index.php
 8. Op de startpagina kies je ‘nieuw bestand aanmaken’
 9. Je komt nu op een scherm waarin je de nieuwe POI-coördinaten kunt invoeren.
 10. In de adresbalk plak ik nu hetgeen ik zojuist gekopieerd heb.
 11. Ik klik uit deze titel het lattitude coördinaat en plak deze in het vakje lattitude. Datzelfde doe ik met het longitude coördinaat.
 12. Druk nu op Poi toevoegen en deze verschijnt in de lijst.
 13. Als je alle Poi’s hebt toegevoegd klik je op zowel OV2 bestand downloaden als op KML bestand downloaden. Je hebt beide nodig. Het OV2-bestand gebruik je binnen TomTom, het KML-bestand gebruik je in Google Maps.
 14. Sla het de net gemaakte download bestanden in de door jou gewenste map.

Poi bestanden invoegen in TomTom

 1. Klik binnen mydrive.tomtom. op mijn plaatsen. Klik op poi-bestanden en klik vervolgens op ‘Imorteer Poi-bestand.
 2. In het volgende scherm klik je op ‘Selecteer bestand’ en selecteer je het gewenste ov2-bestand. Dit bestand is nu op je TomTom apparaat te raadplegen.
 3. Om de Pois zichtbaar te maken op de routekaart van je TomTom apparaat ga je als volgt te werk.
 4. Selecteer de route die je wilt volgen.
 5. Selecteer het betreffende bestand uit ‘mijn plaatsen’
 6. Klik het toetsenbord weg en klik vervolgens op het icoontje met de twee druppels van de plaatsaanduiding. De pois verschijnen nu in jouw route.

Poi bestanden invoegen in Google Maps

 1. Om de Pois zichtbaar te maken in Google maps kies je een bepaalde kaart en klik je ‘Laag toevoegen’ aan. In het nu verschenen extra schermpje klik je op ‘importeren’ en kies je het eerder opgeslagen KML-bestand.
 2. De pois verschijnen nu op je kaart.
 3. Overtollige pois kun je verwijderen door de poi of een serie pois aan te klikken en deze te verwijderen.

 


GPS voor outdoors

Om veel te kunnen zien tijdens de reizen moet er ook veel gelopen worden. Dat gebeurt dan meestal in gebieden waar, anders dan in Nederland, niet ierdere 100 meter een gekleurd paaltje staat dat bevestigt dat je nog op het goede pad loopt. In het verleden maakte ik veel gebruik van de Garmin etrex 20x waarop standaard de Garmin TopoActive kaart van West-Europa staat. West Europa is dan ook echt alleen West Europa; Griekenland staat er bij voorbeeld niet op. Daar moet je dus, als die beschikbaar zijn aparte kaarten voor kopen die toch al snel € 130,– per groot gebied en € 20,– per klein gebied kosten. Ik blijf de Garmin desondanks gebruiken voorzover ik gebruik kan maken van de Garmin TopoActive kaart. Voor de situaties waarin dit niet mogelijk is zijn er alternatieven beschikbaar

Rother Wanderführer

Ik ben erg enthousiast over de wandelgidsen van Rother (Wanderführer). Er zijn er ruim 300 beschikbaar. In iedere gids worden 25 tot 60 wandelingen beschreven variërend van licht tot zwaar en variërend in duur van 1,5 uur tot hele dagen. Door aankoop van deze handzame gidsen krijg je op de website van Rother toegang tot de GPS-bestanden van vrijwel alle gidsen. Die kun je dan zelf downloaden naar jouw apps of naar jouw GPS-apparatuur. Nog makkelijker is het om via de app van Rother de wandelingen per gids voor ca. € 10,– te downloaden. Heel eenvoudig. Het kind en zelfs ik konden de was doen.

Alltrails

Maar niet alle gebieden in Europa zijn uiteraard in de Rother wandelgidsen opgenomen. In die gevallen maak ik gebruik van de diensten van Alltrails. Op de website kun je thuis op je computer routes importeren en exporteren naar de app van Alltrails voor Ios-apparatuur. Er is ook een app beschikbaar voor Android appratuur. De gratis versie van Alltrails heeft twee belangrijke beperkingen: je kunt niet zelf routes ontwikkelen en je kunt op de app geen kaarten downloaden zodat je tijdens het lopen altijd on line moet zijn en dat vreet uiteraard energie. In de betaalde versie die ongeveer € 30,– per jaar kost is dat wel mogelijk (plus nog andere extra’s). De app is gratis.

 


 

Leesvoer

Ik lees relatief veel en dat betekent dat voor de langere reizen er veel boeken meegaan die veel ruimte innemen en er ook voor zorgen dat je sneller het maximum gewicht van de camper bereikt. Ik neem dus geen fysieke boeken meer mee maar maak gebruik van een Kobo e-reader. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van de vele apps die beschikbaar zijn voor het lezen van e-books. Bij Kobo en tal van andere boekleveranciers kun je digitale versies van boeken kopen die in het algemeen goedkoper zijn dan de hard-copies.

Je kunt ook gebruik maken van ebook abonnementsdiensten zoals Kobo-plus, de Openbare bibliotheek of Bruna. Klik hier voor een vergelijking van deze abonnementsdiensten en een nadere beschrijving van Kobo-plus.

Aanvankelijk had ik een proefabonnement genomen op Kobo plus, een nieuw initiatief van Kobo en Bol.com. Ze bieden bijna 40.000 titels aan. Daarvoor moet je een abonnement nemen dat € 9,99 per maand kost en maandelijks opzegbaar is. Je kunt maximaal 15 titels op je e-reader of app downloaden en ze blijven in jouw bezit gedurende je abonnementstermijn. Je kunt de titels op maximaal 5 apparaten tegelijkertijd lezen. Het actuele boekenaanbod is (nog) niet heel groot maar tussen de 40.000 titels zitten genoeg boeken die ik nog graag wil lezen.

Omdat het (actuele) literatuur-aanbod op Kobo-plus nog niet heel groot is en de kwaliteit ervan mij persoonlijk een beetje tegenviel, ben ik na de proefperiode overgestapt op de Openbare Bibliotheek. Voor € 42,– per jaar kun je 10 e-books per 3 weken lenen. Bovendien kun je per jaar 2 digitale cursussen volgen. De boeken komen uiteraard niet in je bezit.

 


Camper schoonmaken

Vind je het ook zo lastig om de camper aan de buitenkant goed schoon te maken (groene aanslag, zwarte strepen, ophopend vuil rond de ramen, dak reinigen)? Dan biedt het volgende bedrijf wellicht een uitkomst: de autostomerij. Het is een franchisebedrijf met vestigingen door het hele land. De camper wordt (milieuvriendelijk) met stoom gereinigd en er wordt rekening gehouden met de kitranden. Naar keuze kan de camper voorzien worden van een was- of sealinglaag om de laklaag te beschermen en vuil snel af te voeren. De werkzaamheden worden thuis of op een aan te geven locatie uitgevoerd. Uiteraard is het ook mogelijk om het interieur te laten stoomreinigen.

 


 

Delen met je netwerk?
(Visited 1.998 times, 1 visits today)